“Jihadisten ontsnappen na Turks bombardement”

De stad Qamishli werd gebombeerd door Turkije, maar IS eiste er vandaag ook een aanslag op.
REUTERS De stad Qamishli werd gebombeerd door Turkije, maar IS eiste er vandaag ook een aanslag op.
Vijf gevangengenomen jihadisten van Islamitische Staat (IS) zijn volgens Syrische Koerden ontsnapt als gevolg van een Turks bombardement op Qamishli. Dat melden bronnen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) die er in gevecht zijn geraakt met Turkse troepen. Qamishli ligt aan de Turkse grens. Een spreekbuis van IS, Amaq News, claimt dat IS in Qamishli een autobom heeft laten ontploffen. Daarbij zijn zeker drie mensen omgekomen.

De SDF waren in het noordoosten van Syrië een belangrijke factor in de internationale strijd tegen de jihadisten van IS. Ze houden nu naar schatting meer dan 80.000 mensen van de jihadistische beweging of hun familieleden vast, inclusief naar schatting 12.000 ex-strijders. Volgens een Syrisch-Koerdische zegsman is er in een groot kamp met veel familie van IS-strijders, het kamp al-Hawl, 75 kilometer ten zuiden van Qamishli, ongeregeldheden uitgebroken. Enkele tientallen vrouwen belaagden de bewakers met stenen en stokken.

Westerse mogendheden vrezen dat IS opnieuw voet aan de grond krijgt tijdens het Turks-Koerdische strijdgewoel. Het is niet bekend of IS als organisatie nog bestaat. Veel IS-strijders zijn al sinds 2017 verdwenen in Syrië of Irak. Het gaat mogelijk om 18.000 mensen die uit beeld geraakt zijn met naar schatting meer dan 350 miljoen euro aan geld en goederen.

De SDF voeren aan dat ze steun verdienen omdat zij IS in een deel van Syrië verslagen hebben en jihadisten gevangen houden. Turkije stelt dat de Koerdische YPG-milities die de SDF domineren verwant zijn aan de terroristische Turkse PKK. De YPG zouden een groot gevaar vormen voor de veiligheid van Turkije en voor niet-Koerdische bevolkingsgroepen in het noorden van Syrië.

Bekijk ook: ‘Doodverklaarde IS’er uit Antwerpen zit vast bij Koerden’
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Piet Fluwijn

    De schuld van het Westen. De VS en Europa hadden de Koerden al lang de opdracht moeten geven om ze uit te leveren aan de Syrische regeringstroepen van Assad. De oorlogsmisdaden zijn toch alle begaan tegen Syrische burgers en militairen en in Syrië? Amerikanen, Fransen, Britten, Turken ea...ze zijn allemaal onwettig in het noorden van Syrie. We creëren zelf problemen waar we uiteindelijk geen oplossingen voor weten.