'Jetset-monnik' krijgt 114 jaar cel

Ex-monnik Wirapol Sukphol bij zijn aankomst in de rechtbank in Bangkok.
REUTERS Ex-monnik Wirapol Sukphol bij zijn aankomst in de rechtbank in Bangkok.
Een voormalige Thaise monnik die bekendstond om zijn luxueuze levensstijl, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 114 jaar. Een rechtbank in Bangkok oordeelde dat Wirapol Sukphol zich schuldig maakte aan onder meer fraude en witwassen.

Sukphol was al in 2013 uit de monnikenorde gezet. Dat gebeurde nadat een video was opgedoken waarop hij in een privévliegtuig een stapel bankbiljetten vasthield. De man was bovendien beschuldigd van seks met een minderjarig meisje. De VS leverden de zogenoemde 'jetset-monnik' vorig jaar uit.

Een overheidsbron zegt dat de monnik fraude pleegde doordat hij beweerde over bovennatuurlijke krachten te beschikken. De beschuldiging van witwassing zou samenhangen met de aankoop van luxewagens. Sukphol hoeft naar verwachting maar 20 jaar van zijn straf uit te zetten.

Hij wordt ondertussen ook nog vervolgd voor andere strafbare feiten, zoals kindermisbruik.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lodewijk Verborgt

  @Jan Ooms dat zouden ze inderdaad moeten doen. Geen slecht idee van jou.

 • Lieven Cleymans

  In België kreeg hij zeker en vast een voorwaardelijke straf . Leve ons democratisch rechtssysteem

 • Rudy Huybens

  das wat anders dan hier...

 • Jan Ooms

  Oke, fraude en witwassing. Dat moet zeker bestraft worden. Maar je kunt moeilijk iemand veroordelen omdat "hij beweerde over bovennatuurlijke krachten te beschikken". Anders zou je elk pastoor, pater, non, imaan, rabbijn,... moeten opsluiten.