Ga naar de mobiele website
^ Top

"Jaag nu maar in de hel": jaagster (27) stapt uit leven na jaren van online pesterijen en nog houdt het niet op

Instagram
Een vrouwelijke jager die jarenlang online gepest werd om haar hobby, krijgt ook na haar dood nog bakken kritiek over zich heen. De Spaanse Melania Capitan (27) stapte woensdag uit het leven. "Ik lig al onder vuur sinds 2015. De situatie is onhoudbaar", zei ze twee maanden geleden nog in een interview. De Spaanse Jagersfederatie wijst met een beschuldigende vinger naar dierenrechtenactivisten en heeft een klacht ingediend. En ook de vraag om online pesten als haatdelict te klasseren, weerklinkt.

 "Je hebt de natuur een gunst bewezen" en "jaag nu maar in de hel": wie dacht dat de pesterijen na de dood van Melania Capitan zouden stoppen, heeft het mis. De jonge vrouw die tienduizenden volgers verzamelde op sociale media, lijkt er nu net mede door die sociale media onderdoor gegaan te zijn.

Horrorfilm
Kort voor ze uit het leven stapte, belde ze nog naar een vriend om te zeggen wat ze ging doen. "Ik kende haar al jaren", klinkt het in de Spaanse krant El Mundo. "Dit hadden we nooit verwacht. Het is als een horrorfilm." Enkele dagen voor haar dood woonde ze nog de bruiloft bij van haar beste vriendin en daarop stráálde ze, zo lijkt het op foto's op Instagram. (lees hieronder verder)

Instagram

De jonge vrouw hield van jagen en postte regelmatig foto's van haar trofeeën - vooral herten - online. Daar oogstte ze felle kritiek mee. Volgens het hoofd van de Spaanse Jagersfederatie was daar nochtans niets fout mee. "Jagen is toegelaten in Spanje", klinkt het onder meer in een officiële klacht. "Diegenen die haar daarvoor viseerden, hebben dat recht met de voeten getreden."

Coma
En dat gebeurde met een ongeziene hevigheid. Er waren zelfs doodsbedreigingen bij. "We zullen je het zwijgen opleggen met een kogel in je voorhoofd" en "Ik hoop dat iemand je in elkaar slaat en je vier maanden in coma ligt", klonk het onder meer. (lees hieronder verder)

Instagram
Instagram
Instagram

Vorig jaar vertelde Capitan openlijk over de stortvloed aan online pesterijen en bedreigingen, maar haar klacht kwam er niet door omdat het volgens haar advocaat Santiago Ballestreros "moeilijk was om de auteurs van de commentaren te identificeren". (lees hieronder verder)

Instagram
Instagram

Zelf bleef ze haar hobby vurig verdedigen en promoten bij jongeren en vrouwen. "Jagen is als de liefde", verklaarde ze. "Als eten en slapen. Iets essentieels. Ik snap niet waarom jullie ons moordenaars noemen. Als je selder of prei wil eten: ga je gang. Als wij wild willen eten: laat ons doen. Laat ons elk ons eigen ding doen, want in dit land is jagen op dit moment nog altijd volstrekt legaal."

Gestraft
Volgens een vriend zouden er ook persoonlijke problemen hebben meegespeeld in de beslissing van Capitan om uit het leven te stappen. Maar ook hij vraagt dat de pesters zwaar gestraft zouden worden.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site zelfmoord1813.

Instagram
Instagram68 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • lodewijk lippens

  moest er een aantal jaren niet gejaagd worden dan gaan we wa meemaken , everzwijnen , konijnen en ratten tot in ons veranda : omdat de tuin leeggevreten is !!

 • Chèvre Noir

  jagers zijn uit de tijd, het is een extreem idiote hobby, een wereld van zelfingenomen mensen met geen enkel respect, zij beweren het wildbestand in evenwicht te houden; een uitspraak die hen typeert: leugens vertellen en ermee lobbyen om hun gelijk te halen,... in spanje is de toestand zo erg dat ze grenst aan het waanzinnige...blij dat hier het onverantwoord doden stopt, ga gewoon sporten in de natuur, en stop met dat ouderwets macho-gedrag

 • Anoniem Anoniem

  Een dier voor je plezier maw als hobby doodschieten, daar hebben veel mensen problemen mee en terecht!! Elk levend wezen wil graag leven en verdient respect

 • Hey HALLO

  Jagen uit hobby is ronduit fout. Jagen om te kunnen eten is niet fout. ( lees Alaska of noord America / Rusland enz. ) Jagen gereguleerd door de staat ivm het gemis aan natuurlijke vijanden zoals wolven of beren is ook in orde. Een overdaad aan wild is ook niet goed.

 • Hamid Shah

  Rip girl! Mensen jagen al van begin wa is er nieuw aan? Als je probleem hebt stop met vlees te eten want jullie doden meer dieren dagelijks dan ons!

Meld een bug