“IS-strijders blokkeren straten om 2.000 burgers tegen te houden te vluchten uit laatste bolwerk”

SDF-strijders in Baghouz afgelopen weekend.
REUTERS SDF-strijders in Baghouz afgelopen weekend.
Er zitten mogelijk nog zo'n 2.000 burgers vast in het laatste bolwerk van Islamitische Staat (IS) in Oost-Syrië. De jihadisten hebben in het dorp Baghouz straten geblokkeerd om te voorkomen dat mensen vluchten, zegt een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). De Amerikaanse zender CNN beweert dan weer dat 1.000 aanhangers van IS van Syrië naar Irak vluchtten. 

Volgens de Amerikaanse zender, die zich beroept op niet nader genoemde Amerikaanse militairen, hadden de aanhangers van IS samen tot 200 miljoen dollar (177 miljoen euro) bij. Ze zouden ontsnapt zijn via tunnels die verbonden zijn met Irak. 

De overige IS-strijders verschansten zich in een gebied dat ongeveer een halve vierkante kilometer groot is. Daar worden ze belegerd door de SDF, die wordt gesteund door de internationale anti-IS-coalitie. Ontsnapte burgers hebben verklaard dat de jihadisten vrouwen en kinderen als “menselijke schilden” gebruiken, zegt een woordvoerder van de coalitie.

Uit satellietbeelden bleek dat eind januari een grote mensenmassa naar het buurland trok. Op een verzamelpunt voor nieuwe vluchtelingen stonden tientallen tenten gisteren leeg. “Het is alweer twee dagen geleden sinds voor het laatst iemand naar buiten kwam”, zei een SDF-strijder. 

Steun van Europa

De Syrische Koerden vragen de Europeanen wel met aandrang om hen niet in de steek te laten eenmaal de terreurorganisatie verslagen is. Ze roepen ook op om bij te dragen aan de oprichting van een internationale strijdmacht in het aan Turkije grenzend noordoosten van Syrië. “Deze (Europese) landen hebben politieke en morele engagementen (...) Indien ze die niet nakomen, laten ze ons in de steek”, zei een hooggeplaatste leider van de Syrische Koerden, Aldar Khalil aan het Franse persbureau AFP. 

De Koerdische militie YPG domineert de SDF-alliantie die zich opmaakt de overwinning op IS uit te roepen. Maar met de aangekondigde Amerikaanse terugtrekking lijkt de militie fragieler dan ooit.

Ankara heeft herhaaldelijk met een interventie gedreigd in Syrische gebieden die onder Koerdische controle staan. Turkije beschouwt de YPG als de Syrische branche van de Koerdische Arbeidspartij PKK die een bloedige guerrilla tegen de Turkse staat voert.

Baghouz.
AFP Baghouz.
REUTERS18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guido Pintens

  nee Charlotte. Niet lekker terug naar Europa *als het van onze politici afhangt*.. Maar wél als het van Trump afhangt. De Amerikanen, en niemand anders, hebben IS gecreëerd. Dat ze hun rotzooi ginder zelf opruimen. De NAVO of Europa or whatever hebben daar zelf rechtstreeks niks mee te maken

 • Jan Verstrepen

  Die zullen dan naar hier komen en het verkeer komen regelen en lekker genieten van het OCMW en gratis.

 • MICHELINE GEVERS

  IS was verslagen? Toch kunnen ze nog stand houden door hun lafheid burgers te gebruiken als schild. En die fanatiekelingen zouden wij moeten terugnemen. IS is niet verslagen, het kalifaat is verslagen. Nu worden ze pas echt gevaarlijk, als we ze terughalen en ze zich (na hun straf) kunnen verspreiden onder de Europese bevolking. Na hun aanslagen kunnen onze leiders zeggen: "Ze waren bekend bij het gerecht, en werd opgevolgd "

 • Maxime Vanmaercke

  Korte metten...dan moeten wij daar ook geen discussie over voeren...

 • Ben Blontrock

  Allah is groot maar het kalifaat is klein.