"IS staat voor onze deur": Italië wil troepen sturen naar Libië

AP
"IS staat voor de poort van Europa, de internationale gemeenschap moet tussenkomen om de toekomst van de westerse wereld veilig te stellen." Dat verklaart Angelino Alfano, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken in de krant 'La Repubblica'. Italië is bereid om duizenden soldaten naar Libië te sturen om IS te bekampen.

Libië bevindt zich niet alleen dichtbij Egypte en Algerije, enkel de Middellandse zee scheidt het land van Europa. Het toenemende geweld drijft duizenden vluchtelingen naar Italië. IS heeft al meermaals Rome genoemd in haar expansiedrang. Voldoende reden voor Italië om aan de alarmbel te trekken. Het land wil het voortouw nemen in een internationale coalitie tegen IS in Libië.

Brand blussen
"We hebben geen minuut meer te verliezen", zegt Alfano. "De troepen van het Kalifaat rukken sneller op dan dat de internationale gemeenschap beslissingen neemt. Hoe kunnen we dan de brand in Libië blussen en de migratiestromen stoppen?"

Exodus
"We riskeren een exodus die oncontroleerbaar wordt. De situatie is dermate urgent dat we nu moeten ingrijpen." De minister sluit ook niet uit dat jihadi's vermomd als vluchtelingen het land zullen binnenkomen om aanslagen te plegen in Italië.

Risco imminent
Ook premier Matteo Renzi en minister van Defensie Roberta Pinotti hebben zich de afgelopen dagen al in die zin uitgelaten. "Het risico is imminent", aldus Pinotti. "Langer wachten is uitgesloten. "We kunnen niet dulden dat de landen aan de andere kant van de Middellandse Zee gerund worden door een terroristisch Kalifaat."

Wakker worden
Premier Matteo Renzi verklaarde op de openbare omroep dat Rome bereid is om te interveniëren en riep op tot een VN-missie. "We vragen aan Europa en de internationale gemeenschap om wakker te worden. Italië is klaar om haar rol te vervullen en onze vrijheid te verdedigen."

Trainingskampen
Sinds het regime van Kadhafi werd omvergeworpen in 2011 valt het land ten prooi aan gevechten tussen milities. Wanneer die onrust blijft voortduren, kan IS daarvan profiteren om gebieden in Libië te veroveren. Nu al zijn er trainingskampen van de terreurorganisatie in het land.

Voet aan de grond
Gisteren nog verspreidde IS een gruwelijk filmpje waarop 21 Egyptische koptische christenen werden onthoofd op een Libisch strand. Hiermee maakte de terreurorganisatie nogmaals duidelijk dat ze ginder voet aan de grond hebben. "We staan ten zuiden van Rome", zei een beul.

Als reactie heeft het Egyptische leger verschillende doelwitten van IS in Libië gebombardeerd. Volgens de Libische luchtmacht namen ook eigen toestellen aan de raids deel. Egypte pleit net zoals Italië voor een stevige interventie.

AFP
REUTERS
AP
AP
AP