"IS rukt op naar Middellandse Zee"

REUTERS
Indien de orde in Libië niet snel wordt hersteld, dan kan IS binnen de kortste keren oprukken naar de Middellandse Zee. Dat is alvast de visie van de voormalige Libische minister Ali Zeidan.

Sinds het regime van Kadhafi werd omvergeworpen in 2011 valt het land ten prooi aan gevechten tussen milities. Wanneer die onrust blijft voortduren, kan IS daarvan profiteren om gebieden in Libië te veroveren. "De terroristen zijn werkelijk al overal", heeft Zeidan verklaard in Londen.

Volgens de vroegere mininster neemt de aanwezigheid van aanhangers van IS hand over hand toe in de grote steden omdat ze er steeds beter in slagen om militanten van rivaliserende islamitische groeperingen los te weken.

Zeidan drukt dan ook zijn bezorgdheid uit dat IS binnen afzienbare tijd oprukt naar de Middellandse Zee. Hij roept de internationale gemeenschap op om de toestand serieus te nemen.

"Momenteel is de situatie in Libië nog redelijk onder controle maar laat dit nog één of twee maanden op zijn beloop en het valt niet meer te controleren", meent de Libische politicus. "Het zal dan niet alleen uitdraaien op een grote oorlog in ons land maar ook uitwaaieren naar Europa."

AP
AP
AP