IS onthoofdt archeoloog die weigert locatie kunstschatten Palmyra te onthullen

The antieke Syrische stad Palmyra op 17 mei 2015.
AP The antieke Syrische stad Palmyra op 17 mei 2015.
Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft een archeoloog onthoofd in Palmyra, omdat hij weigerde te vertellen waar de waardevolle kunstvoorwerpen uit de antieke Syrische stad naartoe zijn. Dat schrijft The Guardian. Honderden beelden en antiquiteiten uit de belegerde historische stad werden door Syrië immers naar veiliger oorden gebracht, uit vrees voor de vernielzucht van de terroristen.

De brutale moord op archeoloog Khaled al-Asaad (82) is de meest recente gruweldaad van terreurgroep IS, die intussen een derde van Syrië en Irak controleert. Strijders van IS onthoofdden de 82-jarige Khaled al-Asaad en hingen zijn verminkte lichaam op aan een zuil op het centrale plein in de stad.

Maamoun Abdulkarim, hoofd van de organisatie voor Syrisch cultureel erfgoed, heeft verklaard dat de familie van Asaad op de hoogte is gebracht van zijn dood. De 82-jarige wetenschapper leidde meer dan vijftig jaar het team dat archeologisch onderzoek verricht in Palmyra.

'Het idee dat een wetenschapper, die zo veel betekend heeft voor Palmyra en voor de geschiedenis, onthoofd is, is ondraaglijk'

Maamoun Abdulkarim

Asaad werd voor zijn dood al een maand gevangen gehouden. Chris Doyle, directeur van de Raad voor Arabisch-Britse Verstandhouding, heeft uit Syrische bron vernomen dat de archeoloog door IS ondervraagd werd over de kunstschatten uit Palmyra. De onderzoeker weigerde mee te werken en werd vervolgens geëxecuteerd.

"Het idee dat een wetenschapper, die zo veel betekend heeft voor Palmyra en voor de geschiedenis, onthoofd is en dat zijn lichaam aan een van de zuilen in het centrum hangt, is ondraaglijk", zegt Abdulkarim. "Dat de criminelen van IS hier nog altijd zijn, is een vloek en een slecht voorteken voor de stad, elke zuil en elke steen."

Op sociale media circuleert een gruwelijk beeld van Asaads onthoofde lichaam. Het is niet duidelijk of de foto echt is. IS beschuldigt de archeoloog van loyaliteit aan de Syrische president Bashar al-Assad, van contact met inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van het beheer van Palmyra's 'afgoden'. Dat staat te lezen op een bord bij het lichaam.

Khaled al-Asaad, een van de meest prominente archeologen in Syrië, werd onthoofd door terreurorganisatie Islamitische Staat.
AP Khaled al-Asaad, een van de meest prominente archeologen in Syrië, werd onthoofd door terreurorganisatie Islamitische Staat.
Palmyra in 2009.
AFP Palmyra in 2009.