"IS is grotere bedreiging voor VS dan al-Qaida"

De technische ontwikkeling, rijkdom en militaire kracht van Islamitische Staat (IS) vormen mogelijk een nog grotere bedreiging voor de Verenigde Staten dan die van de terreurbeweging al-Qaida. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, gisteren gezegd. "Zij (IS) zijn een dreigend gevaar voor elk belang dat wij hebben, of het nu in Irak of elders is", zei hij tegen verslaggevers in zijn ministerie. Dat berichtten Amerikaanse media.

IS heeft een groot deel van het noorden en oosten van Irak veroverd en bracht deze week een video uit waarop is te zien hoe een strijder van de organisatie de Amerikaanse fotograaf James Foley onthoofdt.

Hagel ging niet in op de poging van het Amerikaanse leger in juli om Amerikaanse gijzelaars, onder wie Foley, te bevrijden. Hij noemde het wel "een nieuw voorbeeld van de barbaarse en medogenloze ideologie" van IS.

De hoogste militair in de VS, generaal Martin Dempsey, waarschuwde op de persconferentie met Hagel dat IS niet eenvoudig op de knieën kan worden gebracht. "Kunnen ze worden verslagen zonder het deel van de organisatie aan te pakken dat in Syrië zit? Het antwoord is nee", waarschuwde de generaal volgens The New York Times.

Zou IS erin slagen in de hele regio duurzaam een kalifaat uit te bouwen, dan zou "het Midden-Oosten er grondig anders uitzien, wat een veiligheidssituatie zou geven die ons op heel veel manieren zou bedreigen", waarschuwde ook generaal Martin Dempsey.

Dempsey en Hagel wilden niet zeggen of de VS plannen hebben om de terreurgroep ook in Syrië aan te pakken. "We overwegen alle opties", zei de minister. Generaal Dempsey benadrukte dat ook regionale bondgenoten van de Amerikanen een rol moeten spelen. Luchtaanvallen kunnen slechts een klein deeltje zijn in dat geheel.