"IS executeerde voorbije twee maanden zeker 116 buitenlandse strijders die wilden terugkeren"

IS-strijders in Raqqa, één van hun bolwerken in Syrië.
AP IS-strijders in Raqqa, één van hun bolwerken in Syrië.
De terreurbeweging Islamitische Staat heeft in de voorbije zes maanden 116 buitenlandse strijders geëxecuteerd die naar hun thuisland wilden terugkeren. Dat stelt het Britse Syrian Observatory for Human Rights. Het cijfers is volgens dezelfde organisatie wellicht een onderschatting.

Het gaat om buitenlandse strijders die zich bij IS hadden gevoegd maar betrapt werden toen ze de door IS gecontroleerde gebieden probeerden te ontvluchten.

1.878 in zes maanden
Zij die werden gedood omwille van hun desertiepoging vormen slechts een deel van minstens 1.878 mensen die in de voorbije zes maanden door IS werden geëxecuteerd.

De jihadistengroepering heeft grote delen van Irak en Syrië onder controle en verklaarde in de gebieden die ze veroverde het kalifaat. IS strijdt tegen de Syrische en Iraakse regering, rebellengroepen en Koerdische troepen.

1.175 burgers
Rami Abdulrahman, hoofd van de Brits-Syrische mensenrechtenorganisatie, verklaart tegenover Reuters dat IS in de voorbije zes maanden minstens 1.175 burgers doodde, waaronder acht vrouwen en vier kinderen.

IS zelf maakte de onthoofdingen en stenigingen van mensen bekend in de gebieden die ze veroverden in Syrië en Irak. Die straffen voeren ze uit voor gedrag dat in strijd is met hun shariawetten, zoals overspel, homoseksualiteit, stelen en godslastering.

Toch is het opmerkelijk dat meer dan één op twintig mensen die door IS werden geëxecuteerd buitenlandse strijders zijn die zich vrijwillig bij de jihadisten hadden aangesloten.

Abdularahman, die informatie uit alle kanten van het Syrische conflict inzamelt, stelt dat IS ook 502 soldaten van de Syrische president Bashar al-Assad executeerde en 81 tegenstanders van Assad.

De Syrische burgeroorlog, die uitbrak toen pro-democratische protesten in 2011 uitmondden in een gewapende opstand tegen het regime van Assad, heeft al aan meer dan 200.000 mensen het leven gekost.