"IS executeerde minstens 49 mensen in Sirte"

Beeld van de Libische kuststad Sirte uit 2011.
AP Beeld van de Libische kuststad Sirte uit 2011.
De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft in haar Libisch bastion Sirte zeker 49 personen geëxecuteerd sinds februari 2015. Dat zegt Human Rights Watch (HRW) in een nieuw rapport over het bewind van IS in de kuststad. De mensenrechtenorganisatie klaagt onder meer aan dat de bevolking er "zware beproevingen" moet ondergaan omdat IS er "voeding, geneesmiddelen, brandstof en geld afleidt naar strijders en andere functionarissen".

Volgens HRW zijn onder de geëxecuteerden gevangengenomen strijders, politieke tegenstanders en mensen die beschuldigd werden van "spionage, hekserij en laster".

Misdaden tegen menselijkheid
"De executies in Sirte gebeurden hoofdzakelijk in het geheim en niet volgens de normen van een eerlijk proces", luidt het. "De schaal van de onwettige executies door IS en andere misdaden in Libië kunnen als misdaden tegen de menselijkheid gezien worden."

Horrortaferelen
Voor het rapport interviewde HRW in maart van dit jaar 45 (voormalige) inwoners van Sirte. "Zij beschreven horrortaferelen, zoals publieke onthoofdingen, opgehangen lijken in oranje overalls en nachtelijke ontvoeringen", klinkt het. Daarnaast patrouilleert de "morele politie" er in de straten en straft die mannen onder andere voor roken, luisteren naar muziek of als hun vrouwen en dochters niet voldoende bedekt zijn.

HRW roept alle partijen in het Libische conflict op om alle mogelijke maatregelen te nemen om burgers te beschermen en degenen die verantwoordelijk zijn voor wreedheden te veroordelen. Ook de internationale gemeenschap moet daarbij een rol spelen. "In plaats van loze bedreigingen te uiten, moeten internationale actoren hun beloften nakomen om de verantwoordelijken van ernstige misdaden te straffen", besluit de organisatie.