"IS creëert klimaat van angst onder eigen jihadstrijders"

AFP
Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) terroriseert behalve de bevolking in Irak en Syrië ook buitenlandse jihadgangers die zich aansluiten bij de beweging. Dat blijkt uit verklaringen van teruggekeerde Duitse jihadgangers tegenover de Duitse veiligheidsdiensten. Dat schrijft de krant Süddeutsche Zeitung.

Veel van de teruggekeerde jihadisten spreken van een klimaat van angst, wantrouwen en meedogenloosheid. Een van de Duitsers zei dat hij in een slachthuis met bloed werd opgesloten, omdat hij zijn paspoort niet wilde inleveren. In zijn slaapkamer werd een onthoofd lijk gegooid.

Vermeende spionnen worden door IS-militanten gemarteld, doodgeschoten of onthoofd. Een van de buitenlandse strijders werd gestraft omdat hij een mobiele telefoon bij zich had. De IS-strijders zijn bang dat de VS daarmee hun positie kunnen bepalen voor droneaanvallen.

Nieuwkomers moeten van IS-strijders brute tests doorstaan. Zo schrijft de krant dat sommige buitenlanders mensen moesten doden om te laten zien dat ze bevelen van IS opvolgden. Buitenlandse strijders die zonder toestemming IS-gebied probeerden te verlaten zijn doodgeschoten.

Volgens de Süddeutsche Zeitung zijn zo'n tweehonderd Duitse jihadgangers teruggekeerd naar Duitsland. Een op de vijf werkt samen met de Duitse veiligheidsdiensten.

Wrede en door strijd geharde jihadisten vormen volgens de autoriteiten het grootste gevaar. Van de vijftig teruggekeerde jihadisten uit de regio Noordrijn-Westfalen zijn dat er tien. De veertig anderen zijn getraumatiseerd of gedesillusioneerd door wat zij in Syrië of Irak hebben meegemaakt.