"IS-aanhangers wilden vliegtuig kapen en omleiden naar Syrië"

FBI pakt drie vermoedelijke IS-aanhangers op

Aanhangers van Islamitische Staat in Mosul, Irak.
AP Aanhangers van Islamitische Staat in Mosul, Irak.
De FBI heeft drie jongemannen in New York en Florida opgepakt, omdat ze zich volgens de autoriteiten in Syrië wilden aansluiten bij Islamitische Staat. Volgens informatie van CNN was hun plan om "een vliegtuig kapen en omleiden naar Syrië, zodat IS een vliegtuig zou buitmaken".

Het gaat om twee Oezbeken en een Kazach die in de Verenigde Staten wonen. De verdachten van 19, 24 en 30 jaar oud worden volgens het ministerie van Justitie in Washington beticht van poging tot hulp aan een buitenlandse terreurorganisatie.

De twee hadden zich tegenover IS al bereid verklaard om terreuraanslagen in de Verenigde Staten uit te voeren. Ze deden een aanbod om een aanslag te plegen op de Amerikaanse president of met een machinegeweer politiemannen en FBI-agenten dood te schieten. De 30-jarige nam de financiële steun voor zijn rekening.

"Obama neerschieten, zal dat volstaan?"

Een van de gearresteerde mannen sprak op sociale media over het ombrengen van de Amerikaanse president Obama. Zo kwam het drietal in het vizier van de inlichtingendiensten. "Is het mogelijk om ons te engageren als toegewijde martelaren, nu we hier toch zijn?", plaatste hij naar verluidt online. "Wat ik wil zeggen: Obama neerschieten en vervolgens zelf neergeschoten worden, zal dat volstaan?"

De 19-jarige werd woensdagmorgen op de luchthaven JFK in New York opgepakt, toen hij een vlucht naar het Turkse Istanboel wilde nemen. De 24-jarige had een vliegticket voor volgende maand gekocht.

Is het mogelijk om ons te engageren als toegewijde martelaren, nu we hier toch zijn?

Een onlinebericht van een van de beschuldigden