“Irak maakt opening om Belgische IS-strijders ter plaatse te berechten”

Alexander De Croo.
BELGA Alexander De Croo.
Irak maakt een opening om ter plaatse te oordelen over Belgische IS-strijders, op basis van een juridisch mechanisme dat meerdere garanties biedt. Dat heeft vicepremier Alexander De Croo vandaag verklaard na afloop van een besloten vergadering over het thema in de rand van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

België en andere Europese landen zijn al een tijd bezorgd over het lot van landgenoten die als IS-strijders misdaden gepleegd hebben en vastgehouden worden in Irak en Syrië. De Belgische regering is voorstander om hen in de regio te berechten, bij voorkeur in Irak en met financiële steun en juridische bijstand.

"Deze 'foreign fighters' hebben ervoor gekozen om België te verlaten. Het is cruciaal dat gerechtigheid geschiedt uit menselijk oogpunt en dat van de slachtoffers. Het is ook belangrijk voor de stabilisering van de regio en Irak", verklaarde de Open Vld-minister. 

Er blijven meerdere opties mogelijk, gaande van een internationale jurisdictie tot plaatselijke rechtbanken die gesteund worden door de landen van oorsprong van de verdachten. Maar volgens De Croo zijn er garanties nodig dat de doodstraf niet uitgesproken zal worden. Volgens de minister is er van Iraakse kant nu "een opening" voor een mechanisme.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jozef Van Schuerbeeck

  Diegene die een misdaad pleegt moet berecht worden in het land waar de feiten gebeurd zijn. Wordt men daar strenger gestraft dat is dit jammer voor jou. Onschuldige mensen die op beestachtige manier door IS omgebracht werden die hebben de kans niet om nu te komen klagen.

 • Stoffel Sebreghts

  De zin met financiële steun en juridische bijstand is er teveel aan

 • Ludo Mens

  wat heeft Belgie met deze moordenaars te maken ? ze gaan vechten in een vreemd leger die ook bomaanslagen pleegt in Belgie en daarvoor had dit land hun paspoort al moeten blokkeren , dus zijn het geen Belgen meer, die de Croo zou zich beter bezighouden met belangrijke zaken in dit land en anders ontslag nemen !

 • Nicolas Van Hoecke

  Laat ze toch gewoon doen...Problemen genoeg in eigen land!

 • Dirk Thyssen

  Lees ik het goed ,met financiële steun en juridische bijstand ? Zijn ze nu helemaal gek geworden ? Voor een ziek kind is er geen geld en voor dat gespuis is er blijkbaar geld te veel. Begrijpe wie begrijpen kan .