“Iraanse schepen probeerden Britse olietanker in de Golf te stoppen”

Een olietanker vaart door de Straat van Hormuz.
REUTERS Een olietanker vaart door de Straat van Hormuz.
Gewapende schepen van de Iraanse Revolutionaire Garde hebben gisteren zonder succes geprobeerd om een Britse olietanker in de Perzische Golf tegen te houden. Dat meldt CNN dat zich baseert op “twee Amerikaanse functionarissen met directe kennis van het incident”. De Britse regering bevestigt dat drie schepen geprobeerd hebben het schip te blokkeren, maar Iran ontkent alles.

De tanker British Heritage voer door de Straat van Hormuz, een strategisch belangrijke doorgangsroute voor olie, binnen toen hij werd benaderd door Iraanse schepen. De Iraniërs droegen de tanker op om van traject te veranderen en in Iraanse territoriale wateren te stoppen, zegt CNN.

Het Britse fregat Montrose dat de tanker begeleidde, positioneerde zich daarop tussen de tanker en de drie Iraanse schepen en richtte zijn wapens op die laatste. Er werden bevelen uitgestuurd om weg te varen, wat ze ook deden, bevestigen de Britten vanmorgen. Het hele voorval werd gefilmd door een Amerikaans vliegtuig. Britse autoriteiten hebben eerder bevestigd dat de Montrose in de regio aanwezig is om een “maritieme veiligheidsrol te vervullen.”

De Iraanse Revolutionaire Garde ontkent het incident. “De voorbije 24 uur was er in de Straat van Hormuz geen voorval met buitenlandse schepen, ook niet met een Brits schip”, verklaarde het militaire elitekorps op zijn website. 

Iraanse olietanker

Groot-Brittannië hield vorige week samen met de lokale autoriteiten nog een Iraanse olietanker tegen in Gibraltar. Er werd vermoed dat die tanker olie ging leveren in Syrië, wat betekent dat EU-sancties overtreden zouden worden. Het Verenigd Koninkrijk zegt door de nieuwe ontwikkelingen bijzonder verontrust te zijn en roept Iran op de situatie te de-escaleren.

De kapitein van desbetreffende olietanker Grace 1 en zijn secondant zijn inmiddels gearresteerd. De twee zeelui met Indiase nationaliteit worden momenteel verhoord op het hoofdkwartier van de politie van Gibraltar. Volgens een woordvoerder van de politie zijn de twee tot dusver niet in beschuldiging gesteld. De arrestatie volgden op een lange doorzoeking van de tanker. Daarbij zijn documenten en elektronische toestellen in beslag genomen.

De HMS Montrose zou zijn wapens op de Iraanse schepen gericht hebben als waarschuwing.
REUTERS De HMS Montrose zou zijn wapens op de Iraanse schepen gericht hebben als waarschuwing.

Diplomatieke rel

De actie bij Gibraltar zorgde voor een diplomatieke rel tussen Groot-Brittannië en Iran en Teheran riep onder meer de Britse ambassadeur in Iran op het matje. De Iraanse president Hassan Rohani waarschuwde Londen gisteren ook nog voor de "gevolgen" van de Britse demarche.

In juni waren al eens twee tankers in de Golf beschadigd geraakt door nog steeds mysterieuze aanvallen op de schepen. De Amerikaanse regering houdt Iran verantwoordelijk voor de incidenten, maar Teheran ontkent alle bemoeienis.

De Straat van Hormuz is een van de belangrijkste zeestraten ter wereld. Ze verbindt de olierijke Golfregio met de open zee. Een groot deel van het wereldwijde olietransport per schip gebeurt via de Straat van Hormuz.

Bekijk ook:
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mohamed Kabbal

  Neem aan dat dit niet waar is. Als Iran iets zegt doet het en houdt het woord en met resultaat. En neen ik ben geen Iraniër noch Midden-Ooster.

 • Marc Baeyens

  Wat is er nog meer nodig om Europa wakker te schudden tegen het nucleair gevaar van schurkenstaat -zoals Bush het verwoordde- Iran.

 • Roland Jeronimus

  Iran heeft haar doel bereikt. Een schip enteren in de Straat van Hormuz is niet verstandig, doen alsof wel. Strategisch leveren dit soort acties informatie op om de reactie in kaart te brengen.

 • Michel Van der Hoydowch

  Trump heeft kontraktbreuk gepleegd ,tegen de zin van de rest van de wereld. Hij dwingt Iran in armoede . Vandaar dat dit land tegen spartelt op alle mogelijke manieren.

 • Roger Deprez

  Het is nu één maal zo dat men zijn plaats moet kennen als land in de wereld en er zijn landen die denken dat ze veel meer zijn en Iran is zo een land. Als het bij dreigingen blijft is het allemaal niet zo erg, Iran weet nu dat bij de Engelse niet te spotten valt.