“Iraanse lookalike van Angelina Jolie opgepakt wegens godslastering”

Sahar Tabar
RV Sahar Tabar
De Iraanse autoriteiten hebben Sahar Tabar, de 22-jarige Instagramster die bekend staat als de “Iraanse Angelina Jolie-lookalike”, opgepakt. Ze wordt volgens het persbureau Tasnim onder meer beschuldigd van godslastering en het aanzetten tot geweld. 

Sahar Tabar zorgde twee jaar geleden voor een golf van ontzetting toen ze op Instagram beelden plaatste waarop ze uitgemergeld te zien was met opgespoten lippen en uitpuilende ogen. Ze zei dat ze koste wat het kost wou lijken op de Amerikaanse actrice Angelina Jolie. Niet veel later gaf ze toe dat het om ‘fake news’ ging. De beelden waren het resultaat van een hele reeks bewerkingen in Photoshop in combinatie met zware make-up.

De Iraanse Instagramster werd onlangs door de politie opgepakt, aldus het persbureau Tasnim. Ze wordt beschuldigd van godslastering, het aanzetten tot geweld en het illegaal verwerven van eigendom. Ook zou ze zich niet aan de kledingvoorschriften van het land hebben gehouden en heeft ze jongeren aangemoedigd om corruptie te plegen. Haar Instagramaccount is intussen verwijderd. 

Op godslastering staat in Iran de doodstraf. Dat bleek eerder uit het rapport ‘Freedom of Thought’ van de International Humanist and Ethical Union.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er een jonge vrouw die populair is op sociale media wordt gearresteerd in Iran. De 19-jarige Maedeh Hojabri verdween vorig jaar achter de tralies omdat ze dansfilmpjes had gepost op YouTube. Maedeh Hojabri zette in totaal meer dan 300 video’s online, waarin ze zonder hoofddoek danste. Volgens de Iraanse autoriteiten betekende dat een inbreuk op de openbare kuisheid. 

Drie jaar geleden arresteerde de politie eveneens acht vrouwen voor het maken van Instagramfoto’s zonder hoofddoek. In 2014 werden drie jongens en drie meisjes gearresteerd omdat ze Pharrel Williams’ megahit ‘Happy’ hadden geplaybackt en de video hadden verspreid via YouTube. Zij werden veroordeeld tot een celstraf van een jaar en negentig zweepslagen. 

In Iran mogen vrouwen niet in het openbaar dansen. Ook zijn ze verplicht om in het openbaar een hoofddoek te dragen. Instagram is het enige populaire sociale netwerk dat toegankelijk is in Iran. In het land zijn Facebook, Twitter en YouTube geblokkeerd, al gebruiken miljoenen Iraniërs de sites alsnog via VPN en andere digitale omwegen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yves Guldentops

  En dan te weten dat die pipos die zulke straffen uitspreken zichzelf als wereldverbeteraars durven te noemen. Die hebben toch allemaal ook een moeder om te beseffen dat een vrouw minstens (mss zelfs nog meer) even belangrijk is als de man. Sorry, maar mijn respect voor zulke mensen staat bij mij op een heel laag peil.

 • Wim Verjoosen

  Hoe kun je nu iemand lasteren die niet bestaat en nooit bestaan heeft???

 • Veerle Hertens

  Godsdienst afdwingen via wetgeving zou nooit ergens mogen. Godsdienst afdwingen is daar bovenop een zonde in islam dus waarom juist moslims zich hier perse mee willen bezighouden begrijp ik niet. Die Angelina look a like hoort thuis in de psychiatrie, niet in de gevangenis.

 • Wouter Van de Walle

  Triestig land, in de cel omdat je danst.. Man man man

 • Peter Thys

  is trouwens aan haar zetel/stoel te zien dat de foto bewerkt is