"Internationaal Strafhof moet dringend in de spiegel kijken”

Chris Van den Wyngaert.
BELGA Chris Van den Wyngaert.
"Voor de zoveelste keer wist de aanklager de bewijzen niet hard te maken. Het Strafhof moet lessen trekken." Dat zegt oud-rechter van het ICC Chris Van den Wyngaert in een interview met De Standaard. Aanleiding is de recente vrijspraak van de Ivoriaanse oud-president Laurent Gbagbo, die terechtstond voor misdaden tegen de mensheid vanwege het geweld dat uitbrak toen hij na de verkiezingen in 2010 weigerde zijn nederlaag tegen Alassane Ouattara te aanvaarden.

"In de chaos na de verkiezingen die Gbagbo verloren had van Alassane Ouattara, zijn door beide kanten zeer zware feiten gepleegd. De aanklager moest echter bewijzen dat deze zware schendingen van mensenrechten ook misdaden tegen de mensheid uitmaken - wat niet hetzelfde is - en dat Laurent Gbagbo daarvoor verantwoordelijk was - wat concrete bewijzen veronderstelt", aldus Van den Wyngaert, die zegt teleurgesteld te zijn. Al in 2013, toen ze uitmaakte van de pre-trial chamber met drie rechters, was de Belgische van oordeel dat het bewijs niet volstond.

Van den Wyngaert stelt in het interview dat dossiers wel vaker niet goed voorbereid zijn en dat de bewijslast dikwijls onvoldoende is. Ook slepen procedures jarenlang aan omdat er een fout zit in de juridische infrastructuur. De pre-trial chambers die zaken moeten controleren op voldoende bewijslast, zorgen ervoor dat alles wordt vertraagd. 

Op de vraag of het Strafhof zijn 145 miljoen euro per jaar nog waard is, antwoordt Van de Wyngaert dat het geld beter aangewend kan worden dan dat nu gebeurt. "De slacht­offerhulp zou men bijvoorbeeld kunnen loskoppelen van de strafzaken", zegt ze. "Het hof moet nu eens goed in de spiegel kijken om te zien wat er veranderd kan worden. In de eerste plaats zal de kwaliteit van de bewijsvoering moeten verbeteren. Jegens de slachtoffers moet er veel meer duidelijkheid komen over wat ze kunnen verwachten. Daar is men nu mee bezig, met vallen en opstaan."

En de griffie en de ngo's moeten minder hoge verwachtingen creëren over wat mogelijk is. "Als er maar bewijzen worden aangeleverd voor dertig misdrijven, kunnen wij niet 5.000 slachtoffers laten deelnemen aan de procedure voor herstelbetaling", zegt Van den Wyngaert.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Bosmans

  Typisch voor hypersocialist ! Eerst wedde en pensioen opstrijken zonder van iets te gebaren en dan nadien kritiek

 • Jef Heffens

  De westerse landen zijn in de VN momenteel vooral bevolkt met linkse intellectuele dromers die de oplossing voor alle wereldproblemen zien in een neerhalen van Europa en nog meer van Amerika ten voordele van het in hun ogen communistisch China. Vergeet dat aub China heeft de meest extreme vorm van staatskapitalisme waar de rijken alle privileges krijgen zolang ze maar niet aan politiek doen en de partij on de leiding van dictator Xi Jinping ondersteunen.

 • paul van de velde

  Al eens te beginnen geen politieke benoemde rechters meer want dat is corruptie ten top zo als nu. SP-A en VL-D kopstukken zo als een Van De Gucht en een Van Den Bosche en zo veel anderen zullen nooit vervolg worden voor hun corruptie bv.

 • Roger Geens

  Ik begrijp dat zulk strafhof een veredelde praatbarak is ,wat eventueel nodig is zijn strafzaken die zich afspelen/afspeelden in Afrika ook in Afrika onderzocht, beoordeelt en veroordeelt worden .In dat werelddeel zal het nog een tijd duren vooraleer men bloeddorstige leiders blijft vervangen door anderen die na een tijd dezelfde ziekte gaan vertonen .Wie gaat b.v.onderzoeken dat de familie Bolsanaro werkelijk corruptief is ? Europa ? het is overal hetzelfde .