"Internaten voor inheemse bevolking in Canada waren culturele genocide"

Een groep meisjes in een klaslokaal in de Lake Indian Residential School in Manitoba in februari 1940.
REUTERS Een groep meisjes in een klaslokaal in de Lake Indian Residential School in Manitoba in februari 1940.
Canada heeft in het verleden "culturele genocide" gepleegd door kinderen van Inuit en andere inheemse volken van hun families weg te voeren en naar internaten te sturen. Dat is een van de vernietigende conclusies van de waarheidscommissie die zes jaar onderzoek heeft gedaan naar de erbarmelijke omstandigheden op de internaten.

De voorzitter van de onderzoekscommissie sprak vandaag tijdens de presentatie van het rapport van "een systematische en geregisseerde poging om de geest van inheemse volken te vernietigen". Veel van de circa 150.000 kinderen die tussen 1840 en de jaren negentig van de twintigste eeuw naar de internaten werden gebracht, stonden bloot aan geweld, misbruik, ondervoeding en vernedering. Ze werden gestraft als ze hun eigen taal spraken en werden dikwijls gedwongen het christelijk geloof te belijden.

Door de slechte omstandigheden kenden de internaten een hoge sterfte: naar schatting 4000 kinderen vonden er de dood. De scholen handelden niet alleen met medeweten van de overheid, maar werden ook uit de belastingpot gefinancierd. Doel was assimilatie van de kinderen aan de Canadese cultuur. De internaten werden vooral gerund door de Rooms-Katholieke en de Anglicaanse Kerk.