'Inspector Morse' in het echt: Oxford-prof dood aangetroffen in huis collega en beste vriend

Doctor Devinder Sivia (49) is aangehouden in verband met de dood van zijn collega en beste vriend, professor Steven Rawlings (50). Rawlings werd dood aangetroffen in het huis van Sivia. Hij stierf aan een hartaanval nadat hij stevig werd toegetakeld in Sivia's bungalow. Of: 'Inspector Morse' in het echt.

De twee mannen zijn verbonden aan de befaamde universiteit van Oxford. Ze kenden elkaar minstens vijftien jaar en waren naar verluidt de beste vrienden. Ze schreven ook samen een academisch boek, 'Foundations of Science Mathematics'. Sivia is een docent wiskunde en Rawlings was astrofysicus.

Een buurman van Sivia probeerde Rawlings nog te reanimeren, maar tevergeefs. Sivia, die helemaal in het wit gekleed was, werd gehandboeid afgevoerd van de plaats delict. De twee collega's zouden ruzie gehad hebben over een academische kwestie. Er loopt een moordonderzoek. De autopsie gaf nog geen uitsluitsel rond de definitieve doodsoorzaak.

Mysterie
Detectives willen achterhalen of beide academici aanwezig waren op een diner van het St John's College in Oxford, waar Sivia wiskunde doceerde. Sivia was alleszins uitgenodigd en mocht een gast meepakken.

De moord doet alvast sterk denken aan een episode uit de detectivereeks 'Inspector Morse', met wijlen John Thaw in de hoofdrol. Morse onderzocht in de tv-serie moorden in het academische milieu van Oxford.

Pikant detail: Devinder Sivia woont in Southmoor, waar ook wapeninspecteur David Kelly woonde. Kelly stierf er in 2003 in mysterieuze omstandigheden... (jv)