"Inlichtingendiensten hadden IS-leider al-Baghdadi drie keer bijna te pakken"

Al-Baghdadi in 2014 in de moskee van Mosoel.
AP Al-Baghdadi in 2014 in de moskee van Mosoel.
De afgelopen 18 maanden hadden inlichtingendiensten IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi drie keer in het vizier. Maar ook drie keer kwamen ze net tijd tekort om een gevechtsvliegtuig op de Most Wanted Man on Earth af te sturen. Dat meldt het Britse dagblad The Guardian op basis van meerdere (anonieme) inlichtingenbronnen. 

De IS-leider heeft zich al jaren niet in het openbaar vertoond. Om te voorkomen er een straaljager boven zijn hoofd opduikt, reist al-Baghdadi incognito en vermijdt hij communicatie via mobiele telefoons. 

"We hoorden opeens zijn stem"

Toch beschrijft The Guardian drie momenten waarop de IS-leider plots in het zicht van zijn vijanden kwam. Zo zou hij op 3 november 2016 in een klein dorpje vlakbij het Iraakse Mosoel het veiligheidsprotocol hebben doorbroken en 45 seconden lang door een portofoon hebben gesproken. Hij riep zijn strijders op stand te houden in de belegerde stad. 

Een hooggeplaatste officier van een Koerdische veiligheidsdienst vertelde The Guardian hoe spionnen van de dienst plots de stem van de meestgezochte terrorist op aarde hoorden. "Na 45 seconden namen zijn bewakers de portofoon van hem af. Ze beseften zich wat hij zojuist had gedaan." 

EPA

Doodverklaard

Maar voordat de informatie kon worden doorgegeven aan de gevechtspiloten van de Coalitie, was al-Baghdadi alweer weggehaald door zijn veiligheidsofficieren. Ook twee andere keren, waarvan eentje eind vorig jaar, was de tijd te kort om toe te slaan.

De man die in 2014 hoogstpersoonlijk het kalifaat uitriep vanuit de grote moskee van Mosoel is de afgelopen jaren al meermaals doodverklaard. Dat hij in 2015 zwaargewond raakte, lijkt zeker, maar dood is hij allerminst, stellen inlichtingenbronnen. In hoeverre hij nog leiding geeft aan (de restanten van) IS is onduidelijk. Veel van de leiders van de terreurgroep kwamen de afgelopen maanden om bij luchtaanvallen. 

AP

Waar zit hij?

De inlichtingendiensten gaan ervan uit hij zich ophoudt in een kleine driehoek nog door IS-gecontroleerd gebied aan de grens tussen Syrië en Irak. Daar wachten diezelfde diensten totdat de terroristenleider weer een keer een portofoon oppakt en de tijd lang genoeg is voor een aanval.
40 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Erwin Lambrechts

  bijna laat me niet lachen ze maken zich toch belachelijk !!!!!!!!!!!!!

 • Ali Egiyev

  Bijna, ))) groot werk gedaan.sarkastich

 • Lucas Theophiel

  Willen ze hem eigenlijk wel pakken ???

 • Mohamed Kabbal

  Ze hebben hem zelf gecreëerd da's niet moeilijk te zeggen dat ze hem bijna hadden. Ge kunt uw eigen werk toch niet zomaar weggooien, hé? Trouwens, Al Baghdadi is een israëliet en geen moslim, nooit geweest en gaat dit nooit zijn. Verdiep u in YouTube en wees verbaasd wat de CIA en Mossad gecreëerd hebben om chaos te creëren.

 • marcel vandensteen

  en ik had bijna de lotto gewonnen