"Indien jullie onze piloot doden, executeren wij al onze gevangenen van IS versneld"

De Jordaanse Piloot Muath al-Kaseasbeh en de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi
AP De Jordaanse Piloot Muath al-Kaseasbeh en de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi
Jordanië heeft ermee gedreigd om alle aanhangers van IS die in de gevangenis zitten, versneld te berechten en executeren, indien de terreurbeweging de Jordaanse piloot Muath al-Kaseasbeh zou doden. Ruim een dag na het verlopen van een ultimatum door Islamitische Staat, is er nog steeds onduidelijkheid over het lot van de gegijzelde Jordaanse piloot. De Japanse journalist Kenji Goto zou zijn onthoofd. Dat meldt SITE, een organisatie die zich specialiseert in het monitoren van extremistische groepen, deze avond.

Jordanië is bereid om, zoals geëist door IS, de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi vrij te laten op voorwaarde dat de terreurbeweging kan bewijzen dat hun piloot nog in leven is. Maar daar is de Islamitische Staat vooralsnog niet op ingegaan.

Omgebracht
Inlichtingendiensten waarschuwen er dan ook voor dat elke deal met IS gedoemd is om te mislukken. Er wordt gevreesd dat de F-16 piloot Muath al-Kaseasbeh al is omgebracht door de terroristen.

Wanhopig
Al-Kaseasbeh viel op 24 december vorig jaar in handen van IS na de crash van zijn F16-gevechtsvliegtuig boven Syrië. Kenji Goto was een onafhankelijke journalist, die waarschijnlijk sinds eind oktober in Syrië werd vastgehouden maar nu is onthoofd. De familieleden van de gegijzelde piloot zijn ondertussen wanhopig. "We hebben geen idee hoe de onderhandelingen vorderen en we weten niet of hij nog in leven is", aldus de broer van de piloot in de Jordaanse hoofdstad Amman.

Doodstraffen
Volgens bronnen dicht bij de regering zouden de Jordaanse autoriteiten een niet mis te verstane boodschap hebben overgemaakt aan IS. Indien de terreurgroep de piloot ombrengt, dan zal Jordanië de doodstraffen voor terroriste Sajida al-Rishawi en andere IS-aanhangers, die in de Jordaanse gevangenissen zitten, versneld uitvoeren.

Sajida al-Rishawi is ter dood veroordeeld in Jordanië voor haar betrokkenheid bij aanslagen in Amman in november 2005, waarbij 60 doden vielen.

De vrouw van de piloot wordt getroost door familieleden.
AP De vrouw van de piloot wordt getroost door familieleden.
De moeder van piloot Muath al-Kaseasbeh
AP De moeder van piloot Muath al-Kaseasbeh
De Japanse journalist Kenji Goto.
AP De Japanse journalist Kenji Goto.
AP