‘In 2045 een herenigd Korea’

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en first lady Kim Jung-sook zwaaien met de nationale vlag tijdens een herdenkingsbijeenkomst ter ere van de bevrijding van Zuid-Korea in 1945, na een 35-jarige bezetting door Japan.
EPA De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en first lady Kim Jung-sook zwaaien met de nationale vlag tijdens een herdenkingsbijeenkomst ter ere van de bevrijding van Zuid-Korea in 1945, na een 35-jarige bezetting door Japan.
Als het aan president Moon Jae-in ligt, zullen de Korea's in 2045 herenigd worden. Dat zei het Zuid-Koreaanse staatshoofd tijdens zijn jaarlijkse toespraak op de Koreaanse Bevrijdingsdag.

Iedere 15 augustus herdenken beide Korea's het einde van de 35 jaar durende Japanse bezetting van het Koreaanse schiereiland. Op die datum in 1945 capituleerden de Japanners, waarmee tevens een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog viel het land uiteen in een noordelijk deel dat onder communistisch bewind kwam, terwijl Amerikaanse troepen de onafhankelijkheid van het zuidelijke deel van het schiereiland garandeerden. Het is de enige feestdag die door beide Korea's wordt gevierd. 

Ondanks de recente spanningen vanwege rakettesten van Noord-Korea enerzijds, en militaire oefeningen tussen de VS en Zuid-Korea anderzijds, blijft Moon optimistisch over de toekomst: “Ik zal de fundering verstevigen zodat Pyongyang en Seoel in 2032 gezamenlijk de Olympische Spelen kunnen organiseren. Tegen 2045 zullen de Korea's herenigd zijn, op de honderdste herdenkingsdag van onze bevrijding”.

Ook was de president lovend over de toenadering tussen de VS en Noord-Korea. Hij noemde de pogingen van Washington en Pyongyang om een werkbare relatie op te bouwen “waarschijnlijk het belangrijkste knooppunt” in de de nucleaire ontwapening en voortzetting van het vredesproces.

Japan

Moon was ook opvallend mild over voormalig bezetter, Japan. De relaties tussen beide landen verslechterden de afgelopen jaren aanzienlijk. Koreanen werden door de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog massaal als dwangarbeider ingezet. Hoewel de relaties tussen de landen sinds 1965 officieel ‘genormaliseerd’ is, eiste het Koreaanse Hooggerechtshof in 2018 opnieuw herstelbetalingen van Japan vanwege de dwangarbeid. Ook hebben de landen onderling steeds meer handelsbeperkingen opgelegd. 

Zuid-Koreanen protesteerden dinsdag 13 augustus tegen de handelsbeperkingen die Japan aan Korea heeft opgelegd.
AP Zuid-Koreanen protesteerden dinsdag 13 augustus tegen de handelsbeperkingen die Japan aan Korea heeft opgelegd.

“We hopen dat Japan een leidersrol pakt in het werken aan vrede en welvaart in Oost-Azië, rekening houdend met haar rol in het verleden die haar buurlanden veel ellende heeft bezorgd", zei Moon in de toespraak die rechtstreeks op televisie werd uitgezonden. “Beter laat dan nooit. Als Japan de weg inslaat van dialoog en samenwerking, dan zullen wij die uitgestoken hand aannemen.” 

De Japanse premier Shinzo Abe had donderdag al laten weten dat Japan nooit de gruwelijke oorlogsdaden zou herhalen. “De les die de geschiedenis ons heeft geleerd staat in ons hart gegrift", aldus Shinzo Abe. De minister-president beloofde daarnaast samen met de internationale gemeenschap te werken aan een nieuw tijdperk “van vrede en hoop”. 

Premier Shinzo Abe tijdens de herdenkingsdienst van de Japanse capitulatie in de Tweede Wereldoorlog.
REUTERS Premier Shinzo Abe tijdens de herdenkingsdienst van de Japanse capitulatie in de Tweede Wereldoorlog.

Volgens media in zowel Japan als Zuid-Korea zullen de ministers van Buitenlandse Zaken uit beide landen elkaar later deze week ontmoeten op neutraal terrein. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andreas Visser

  Op een dag zullen zij weer een herenigd land worden. En ja, Trump is de eerste president van de Verenigde Staten die de noordkoreaanse president heeft ontmoet. Dat is al een mooi handgebaar. Dat zijn positieve daden en de juiste weg naar vrede. Laten we daar maar eens blij over worden. Er gebeuren ook goede dingen in de wereld.

 • Gerard Braeckmans

  André, Trump heeft met gans de wereld ambras. Behalve met Israel, daar is hij opgenomen in de stam van Juda.

 • André Van Laethem

  Frans. Het is goed nieuws voor Trump. op termijn zal daar veel import nodig zijn om het land te ontwikkelen. Men kan het zien hoe men wil maar Trump heeft al meer gerealiseerd dan obama en andere democraten en republikijnen samen.

 • frans Venloo

  Slecht nieuws voor Truimp zijn plannen vallen in duigen . Zal ook niet meer kunnen stoken tussen de twee.