"In 2015 meer dan 100.000 bootvluchtelingen in Europa aangekomen"

Soldaten staan klaar om bootvluchtelingen op te vangen.
PHOTO_NEWS Soldaten staan klaar om bootvluchtelingen op te vangen.
Sinds het begin van dit jaar zijn al meer dan honderdduizend vluchtelingen en migranten in Europa aangekomen via boottochten over de Middellandse Zee. Dat hebben woordvoerder Adrian Edwards van het VN-Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (HCR) en woordvoerder Leonard Doyle van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) meegedeeld.

De kaap van de 100.000 werd vorig weekend gerond met de aankomst van 6.000 migranten in Zuid-Italië.

Twee landen delen het overgrote deel van die vluchtelingen: in Italië spoelden al 54.000 migranten aan, in Griekenland 48.000. Over het hele jaar 20124 had Griekenland "slechts" 34.000 mensen uit Afrika en het Midden-Oosten opgevangen. Op Malta arriveerden 91 Afrikanen, in Spanje 920.

De cijfers melden niet hoeveel vluchtelingen bij de oversteek van de Middellandse Zee zijn verdronken.

"Dramatische situatie in Egeïsche Zee"

In Griekenland heeft de kustwacht de voorbije drie dagen meer dan 4.000 vluchtelingen in de Egeïsche Zee - tussen Griekenland en Turkije - opgepikt. In het eerste kwartaal van 2015 kwamen volgens cijfers van de kustwacht van dinsdag 40.297 migranten aan op de eilanden in de Egeïsche Zee. In dezefde periode vorig jaar waren het er "slechts" 6.500.

De situatie is volgens de lokale media dramatisch. De hulpverleners van humanitaire organisaties zijn uitgeput. Vluchtelingen moeten in vele gevallen in open lucht slapen. De autoriteiten kunnen de vluchtelingenstroom niet meer tegenhouden. "De mensensmokkelaars brengen de mensen nu al rechtstreeks naar de havens", zei een officier van de kustwacht van het eiland Chios.

Alleen al in mei zijn volgens de burgemeester van Chios, Manolis Vournous, 3.400 migranten gearriveerd. Ze willen allen naar Piraeus en daarna naar West-Europa, vertelde hij in de Griekse krant Kathimerini. De vluchtelingen zijn overwegend afkomstig uit Syrië, Afghanistan, Eritrea, Pakistan en Irak. Door de Egeïsche Zee lopen vaarroutes waarlangs mensensmokkelaars de migranten naar Europa brengen.