"Immuniteit tegen coronavirus verdwijnt meestal na enkele maanden”

Photo News
Immuniteit tegen het coronavirus op basis van antilichamen verdwijnt meestal na enkele maanden. Dat blijkt uit een studie van het prestigieuze King's College in Londen. De bevindingen riskeren de zoektocht te bemoeilijken naar een vaccin dat op lange termijn efficiënt is.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Wetenschappers onderzochten 71 positief geteste patiënten en zorgwerkers en 31 deelnemers zonder symptomen gedurende drie maanden. In de eerste fase had 60 procent voldoende antilichamen aangemaakt om het virus te bestrijden, na drie maanden was dat nog maar 17 procent. In de andere gevallen waren de aanwezige antilichamen drastisch gedaald en bij sommigen zelfs volledig verdwenen. Deze studie bevestigt hiermee sterke vermoedens na eerdere verkennende onderzoeken.

Hoe lang de antistoffen aanwezig blijven in het lichaam hangt volgens de onderzoekers af van de ernst van de besmetting. “Hoe hoger de piek, hoe langer de antilichamen in het bloed blijven”, legt hoofdonderzoeker Katie Doores aan ‘The Guardian’ uit.

Lichtere vorm
Doordat de antistoffen worden afgebroken, kunnen mensen dus een tweede maal besmet worden. Patiënten die nog een keer getroffen worden, zouden vermoedelijk een lichtere vorm van het virus krijgen. Volgens Robin Shattock, mede-auteur van de studie, is er namelijk zoiets als ‘immuungeheugen’. Hierdoor reageert het lichaam sneller op een besmetting en produceert het vlugger antistoffen om het virus te bestrijden. Toch kunnen de patiënten nog steeds besmet worden en het virus ook zelf doorgeven.

Gevolgen voor vaccin

Het bewijs dat antistoffen na een paar maanden weer verdwijnen, heeft een impact op de ontwikkeling van een vaccin. Indien de antistoffen na een aantal maanden weer afnemen, gebeurt namelijk hetzelfde bij een vaccin.

“Dat betekent dat de vaccins die ontwikkeld worden een sterkere bescherming moeten genereren of regelmatig toegediend moeten worden”, stelt universiteitsprofessor Stephen Griffin. Voornamelijk voor de meest kwetsbaren lijkt een jaarlijkse vaccinatie, zoals bij de griep, aan te raden.

Lees ook: Nabestaanden coronadoden Bergamo doen aangifte: “We willen begrijpen hoe het zo mis is kunnen gaan” (+)
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lisette Theunis

  Wie kan dan garanderen dat de immuniteit bij een toekomstig vaccin voldoende lang zal blijven duren om deze pandemie te kunnen stoppen ?

 • Vince Baldwin

  we hebben er weer plots een specialist bij, nietwaar François Van Mol? Het is daarmee dat de meeste mensen tot wel 3 keer per jaar verkouden worden...

 • Eugene Gysels

  Zij die zo rekenen op een vaccin zullen bedrogen uitkomen, dit is een perfecte tijd en situatie voor de machthebbers om agenda 2030 uit te voeren. Tegen 2030 zal er uit het niets een vaccin komen dat de mensen genetisch modificeert en de mens een gmo wordt, iets wat we onze aardappelen zelfs niet mogen aandoen toch?

 • François Van Mol

  Niet waar dit zijn pseudowetenschappelijke nonsens . Een naïeve T-cel gaat na activatie door contact met een een antigeen op het apc en 2 extra receptoren door proliferatie zich op delen in actieve plasmacellen en passieve geheugencellen.Die laatste maken uw immuniteit uit en die geheugencellen heb je meestal voor het leven.

 • François Van Mol

  Dat is dus onwetenschappelijk en een leugen .De meeste immuniteit bouw je op voor het leven.