"Ik zou willen dat je ons een plezier doet": Trump vroeg president Oekraïne in telefoongesprek om Biden te onderzoeken

Amerikaans president Donald Trump.
Photo News Amerikaans president Donald Trump.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski tijdens een telefoongesprek gevraagd te onderzoeken of voormalig vicepresident Joe Biden een einde liet maken aan een onderzoek naar een bedrijf waarvoor zijn zoon Hunter werkte. Dat blijkt uit een samenvatting van het telefoongesprek die het Witte Huis vandaag openbaar heeft gemaakt. Lees de vrijgegeven transcriptie onderaan.

Het 30 minuten durende telefoongesprek vond plaats nadat Trump de opdracht had gegeven om 391,5 miljoen dollar steun aan Oekraïne te bevriezen. De VS geven militaire steun aan Oekraïne sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014. Het geld dat Trump on hold liet zetten was goedgekeurd door het Congres om Oekraïne te helpen bij de aanpak van Russische separatisten in het oostelijke deel van het land.

Problematisch is dat Trump tijdens de babbel een buitenlandse leider vroeg om een onderzoek in te stellen naar een politieke rivaal. Ook vroeg hij Zelenski om zich te buigen over het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Bovendien wilde Trump dat zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani zich met de zaak zou bemoeien.

Vragen om hulp

Het gesprek vangt aan met bewieroking langs beide zijden. Vervolgens vraagt Trump Zelenski om “hem een plezier te doen” en de “hele situatie met Oekraïne te onderzoeken”. Daarbij verwijst hij naar CrowdStrike, het bedrijf dat werd aangesteld om de hack van de server van de Democraten te onderzoeken tijdens de verkiezingen van 2016. “Ik denk dat je een van je rijke mensen hebt... De server... ze zeggen dat hij in Oekraïne is.” Trump verwijst vervolgens naar het onderzoek van Robert Mueller: “die hele nonsens”, zoals hij het verwoordt. Hij zal zijn persoonlijke advocaat Rudi Giuliani en minister van Justitie William Barr contact laten opnemen met Oekraïne om de zaak uit te pluizen, zegt hij verder.

“Die andere zaak”, gaat Trump dan verder. “Er wordt veel gesproken over Bidens zoon, dat Biden de vervolging liet stoppen en veel mensen willen daar meer over weten, dus wat je ook kan doen met de openbare aanklager zou geweldig zijn”, gaat Trump verder. “Biden liep te pochen dat hij de vervolging liet stopzetten, dus als je dat kan bekijken... Het lijkt me vreselijk”, aldus de Amerikaanse president. Trump is ook erg lovend over de openbare aanklager die in Oekraïne werd afgezet omdat hij zelf beschuldigd werd van corruptie. De VS, maar ook onder andere Frankrijk, hadden daar destijds bij Oekraïne op aangedrongen.

Zelenski belooft om hem te helpen: “Aangezien we de absolute meerderheid hebben in ons parlement, zal de volgende openbare aanklager voor 100 procent mijn kandidaat zijn die wordt goedgekeurd door het parlement en die in september als openbare aanklager zal starten. Hij of zij zal de situatie onderzoeken”, antwoordt de Oekraïense president.

Joe Biden.
REUTERS Joe Biden.

Politiek rivaal

Biden, die van 2009 tot 2017 de Amerikaanse vicepresident was, staat momenteel aan de leiding in de Democratische voorverkiezingen. Als hij daar als winnaar uit de bus komt, zal hij het bij de presidentsverkiezingen van 2020 tegen Trump opnemen.

Trump gaf zondag toe dat hij Biden en diens zoon Hunter tijdens een gesprek met Zelenski aankaartte. Hij ontkent echter dat hij de Oekraïense president probeerde te dwingen een corruptieonderzoek naar Joe en Hunter Biden te voeren in ruil voor de Amerikaanse militaire hulp. Trump zei eerst dat hij het geld liet bevriezen omwille van de corruptie in Oekraïne, later beweerde hij dat het was omdat Europese landen zoals Frankrijk en Duitsland de leiding moeten nemen in het voorzien van hulp aan Kiev, niet de VS.

Het kabinet van minister van Justitie William Barr ontkent ondertussen dat Barr met Oekraïne heeft gesproken over de zaak. De minister zou overigens pas weken nadat het gesprek had plaatsgevonden geïnformeerd zijn over de conversatie, zegt een woordvoerder.

Klokkenluider

Het telefoongesprek ligt aan de basis van grote controverse in de VS. Een klokkenluider binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten diende immers een klacht in bij een interne waakhond aangaande Trumps gesprek met Zelenski. Hoewel het bij wet verplicht is dat dergelijke klachten worden doorgespeeld aan het Congres, weigert de Trump-administratie dat te doen. Nochtans heeft het Congres unaniem voor een resolutie gestemd tot de vrijgave ervan.

Michael Atkinson, de inspecteur-generaal van de Amerikaanse inlichtingendiensten, gaf vorige week aan dat de klacht van de klokkenleider betrekking zou hebben op “een reeks gebeurtenissen” en “handelingen”. Dat hebben meerdere bronnen bevestigd aan CNN. 

Gisteren kondigde Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, aan dat er een afzettingsprocedure tegen Trump wordt ingesteld, omdat hij met zijn daden “ernstig de wet heeft geschonden”. “Het is een feit dat de president van de Verenigde Staten, in strijd met zijn grondwettelijke verantwoordelijkheden een buitenlandse regering heeft gevraagd om hem te helpen bij zijn politieke campagne ten koste van onze nationale veiligheid, alsook het ondermijnen van de integriteit van onze verkiezingen. Dat kan niet overeind blijven. Hij zal aansprakelijk gehouden worden, niemand staat boven de wet”, zei ze vandaag.

Reactie Clinton

Hillary Clinton, Trumps rivale van presidentsverkiezingen van 2016, laat via Twitter weten dat ze de afzettingsprocedure tegen hem steunt. “De president van de Verenigde Staten heeft ons land verraden”, schrijft ze. “Dat is een ernstige realiteit en we moeten reageren.”

Trump zelf vindt dat het transcript aantoont dat hij niets verkeerd heeft gedaan. “Zullen de Democraten zich verontschuldigen?”, vraagt hij op Twitter.

Lees hier de samenvatting van het telefoongesprek zoals het is vrijgegeven:

Transcriptie telefoongesprek Trump - Zelensky by Het Laatste Nieuws on Scribd
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Van Limbergen

  Het valt niet op waarom Trump zo graag had dat Biden zijn tegenstander zou zijn!

 • Rik Connaerdt

  Eerst bevriest mr. Trump zo'n 400 miljoen euro aan Oekraiene en dan belt ie doodleuk met de Oekraïense president met de vraag hem een plezier te doen om een politieke tegenstander te belasteren. Als zijn haring niet bakt, dan probeert hij de doorslag van het gesprek te verstoppen. Als het dan toch uitkomt en het telefoongesprek in handen van het congres komt, dan organiseert hij een lunchpartijtje op de CIA-man die het verhaal naar buiten brengt. Dit is een onwaardige president.

 • DIRK VAN DESSEL

  De geniale Trump is veel te glad om zich te laten pakken. Hoe meer zijn tegenstanders hem pesten, hoe meer zijn kiezers zullen vermeerderen en met opgestoken middenvinger pro Trump stemmen !

 • Philippe Deckers

  Inmiddels is het volledige gesprek vrijgegeven en blijkt dat journalisten hun wensen voor waarheid nemen. De Democraat Biden heeft blijkbaar het gerecht in Oekraïne willen beïnvloeden.

 • Stefaan Baert

  Dat verhaal hangt niet aaneen. De Democraten snijden weeral in hun vingers. Trump kan ze weeral uitlachen.