"Ik zag mensen levend begraven worden"

AFP
De dodentol bij de aardverschuiving in de Indonesische provincie Midden-Java is opgelopen tot 42. Nog eens 66 anderen zijn vermist, zegt de politie. Zo'n 2.000 hulpverleners zijn betrokken bij de zoektocht naar vermisten in en rond het dorp Jemblung, in het Banjarnegaradistrict. Volgens de lokale autoriteiten is de kans klein dat er nog overlevenden gevonden worden.

Slechts vier lichamen zijn al geïdentificeerd, laat Rini Muliawati, hoofd van de provinciale politieafdeling, weten.

Na drie dagen van hevige regen kwam het vrijdagavond tot een aardverschuiving. Meer dan 2.000 mensen zijn hun woning moeten ontvluchten. Minstens 100 huizen raakten bedolven onder de modder.

Getuigen
Inwoner Subroto zag de natuurramp voor zijn neus gebeuren. Hij kon een zwangere vrouw redden, maar zag een man meegesleurd worden. "Drie modderstromen veegden in vijf minuten alles weg", zegt Subroto.

Landbourer Wawan Wahyuni (20) zag zijn grootvader en tientallen buren in de bagger verdwijnen. "Ik zag ze levend begraven worden. Ze riepen 'Allah Akbar!' (God is groot, nvdr.) voor ze bedolven raakten." Wahyuni zelf werd begraven tot aan zijn borst. Het duurde zeven uur vooraleer hij gered werd.

Beschermen
Bijna twee derde van de doden die in Indonesië vallen bij rampen, komen om bij aardverschuivingen, zei Sutopo Nughroho, woordvoerder van het Nationaal Rampenagentschap. Hij zei dat ruim 41 miljoen Indonesiërs te maken kunnen krijgen met aardverschuivingen. "Mensen die kwetsbaar zijn voor de dreiging van aardverschuivingen kunnen zich over het algemeen niet beschermen", aldus Nughroho.

Tijdens het regenseizoen zijn er wel vaker aardverschuivingen in het Zuidoost-Aziatische land.

Drie modderstromen veegden in vijf minuten alles weg

Getuige Subroto
REUTERS
REUTERS
REUTERS
AP
EPA