“Ik werd verteerd door wroeging”: miljardair wijst alle 27.722 vrouwen af die met hem naar de maan wilden vliegen

Yusaku Maezawa blaast de zoektocht die hij zelf gelanceerd had af.
REUTERS Yusaku Maezawa blaast de zoektocht die hij zelf gelanceerd had af.
Een Japanse miljardair annuleert de zoektocht die hij zelf gelanceerd had om een partner te vinden die met hem naar de maan wilde vliegen. Maar liefst 27.722 dames hadden zich al als kandidaat opgegeven.

Yusaku Maezawa is de eerste betalende passagier op de toeristenvlucht die SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, gepland heeft in 2023. Als toemaatje zocht hij een serieuze vriendin die met hem dat avontuur wilde delen. De speurtocht naar liefde zou in zijn thuisland op tv uitgezonden worden.

Maar daar komt nu dus plots niets meer van in huis. “Ik had eerlijke bedoelingen, maar hield er ook een gemengd gevoel aan over”, schreef hij op Twitter. “Ik werd verteerd door wroeging bij de gedachte dat 27.722 vrouwen de moed gevonden hadden om hun kans te wagen. Om nog te zwijgen van de kostbare tijd die ze zo verspild hebben. Het was een egoïstische beslissing. Ik besef dat ik hiermee veel mensen ontgoochel en daar wens ik me ook voor te excuseren. Het spijt me enorm.”

Maezawa vergaarde zijn fortuin door zijn online modewinkel Zozotown -de grootste van Japan- te verkopen. Voor een reclamestunt meer of minder draait hij zijn hand niet om.

Maezawa (R) samen met Elon Musk.
AFP Maezawa (R) samen met Elon Musk.

“Sociaal experiment”
Zo beloofde de schatrijke zakenman deze maand nog 8 miljoen euro te verdelen onder willekeurige Twittergebruikers. Duizend mensen zouden elk 1 miljoen yen (ruim 8.000 euro; nvdr) krijgen. Het enige wat ze daarvoor moesten doen, was zijn tweet delen.

Volgens Maezawa gaat het om een serieus sociaal experiment. Hij wil naar eigen zeggen zien hoe een persoon beïnvloed wordt door zo’n som geld. De winnaars mogen het geld spenderen naar eigen goeddunken, maar moeten in ruil wel regelmatig vragenlijsten invullen over hun ervaringen.

Meest gedeelde bericht op Twitter
Vorig jaar deed Maezawa hetzelfde, maar toen was hij iets zuiniger. Hij verdeelde tot 100 miljoen yen (ruim 800.000 euro) onder honderd volgers van zijn account @yousuck2020. Die boodschap werd meer dan 4,68 miljoen keer geretweet en is daarmee het meest gedeelde bericht op Twitter ooit. De stunts leverden hem op Twitter ruim zeven miljoen volgers op.

Het totale vermogen van Maezawa wordt op 1,8 miljard euro geschat. In 2017 gaf hij nog 99,5 miljoen euro uit voor een schilderij van Jean-Michel Basquiat. Dat is het hoogste bedrag dat ooit geboden werd voor een werk van een Amerikaanse kunstenaar.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Schelfhout

    Ik zou die gold diggers ook afwijzen.

  • Marianne Van den Lemmer

    Hij kan misschien beginnen met een hondje? Noem hem dan Laika.

  • Daniel Van Buggenhout

    Ziekelijk gewoon , het lijkt , hoe meer geld je bezit , hoe gekker de ideeen worden