“Ik stal van mijn familie om drugs te kunnen kopen”: Jamee was verslaafd aan heroïne, nu pakt ze uit met spectaculaire metamorfose

Jamee Valet tijdens en na haar heroïneverslaving. Het verschil spreekt boekdelen.
Facebook Jamee Valet tijdens en na haar heroïneverslaving. Het verschil spreekt boekdelen.
Zes jaar geleden leek zelfmoord nog de enige uitweg voor Jamee Valet. Nu pronkt het 25-jarige meisje uit Sweet Home (Oregon) met haar diploma en straalt ze als nooit tevoren. Met haar pakkende verhaal wil ze duidelijk maken dat een volledig herstel na een hardnekkige heroïneverslaving wel degelijk mogelijk is.

Grijs, grauw en uitgeleefd. Valet herinnert zich nog perfect hoe belabberd ze er aan toe was toen ze in 2017 die ene foto bovenaan dit artikel nam. Het was zonder meer het dieptepunt van haar bestaan. “Ik had ‘s nachts met iemand afgesproken om drugs te kopen”, vertelt ze aan de ‘Daily Mail’. “De volgende ochtend zat ik er nog. Ik had de achteruitkijkspiegel gebruikt om mijn puisten uit te knijpen, iets wat ik toen heel graag deed.”

Valet was nog maar dertien jaar toen ze weed begon te roken. Op haar vijftiende leerde ze een jongen kennen die haar verslaafd maakte aan pijnstillers. “Hij leerde mij hoe ik die pillen moest verbrijzelen en opsnuiven. Ik gebruikte drugs, seks en alcohol om te ontsnappen uit de realiteit.”

Facebook

Verkrachting
Nog eens twee jaar later stopte het meisje met haar studies. Tijdens een van haar vele dronken buien zou ze verkracht worden door twee mannen. “Ik was getraumatiseerd en sukkelde in een depressie. Via een drugsdealer kwam ik in contact met het zwaardere spul, heroïne dus. Ik moest er van kotsen, maar toch ging ik telkens weer voor een nieuw shot. Ik zette mezelf compleet voor schut.”

Om haar dure hobby te bekostigen, had Valet uiteraard ook centen nodig. En dus begon ze te stelen, tot handtassen van winkelende omaatjes toe. “Ik vloog in de gevangenis, maar daar had ik natuurlijk geen drugs om mijn pijn te verdoven.”

Het meisje probeerde zelfmoord te plegen, maar haar celgenoot was er gelukkig nog net op tijd bij. Na twee dagen coma werd ze weer wakker. “Ik beloofde mijn moeder dat ik zou stoppen met drugs, maar daar kwam natuurlijk niets van in huis. Meer zelfs: ik ging nu ook mijn lichaam verkopen om toch maar mijn drugs te kunnen betalen.”

Facebook

Miskraam
In totaal zou Valet zes keer gearresteerd worden. Toch scheen er licht aan het eind van de tunnel. “Op mijn negentiende slaagde ik erin om negen maanden clean te blijven. Ik voelde me redelijk, maar diep vanbinnen wist ik dat ik de verslaving nog niet overwonnen had.”

De jongedame zou inderdaad nog verschillende keren hervallen. “Via een afkickprogramma leerde ik mijn huidige vriend Jake kennen. Ik raakte zwanger, maar kreeg een miskraam. En zo begon de miserie opnieuw. Het ging zelfs zo ver dat ik geld stal van mijn eigen lief. Hij is met mij door de hel gegaan.”

Facebook

Rijbewijs
Een bezoek aan zijn familie betekende uiteindelijk de redding voor Valet. “We kwamen er eerlijk voor uit dat we zware problemen hadden. Zijn moeder ving me geweldig op, dankzij haar ging ik gedurende drie maanden therapie volgen.”

Een nieuwe miskraam zorgde voor een kleine terugslag, maar Valet volgt nu ontegensprekelijk het juiste pad. Ze haalde haar rijbewijs én een GED-diploma (vergelijkbaar met een attest in het secundair onderwijs; nvdr). Nu probeert ze de band met haar eigen familie te herstellen.

Facebook

“Vecht om vertrouwen terug te winnen”
“Ook van hen had ik gestolen”, biecht Valet op. “Het wapen van mijn nonkel had ik verkocht om heroïne te kopen. En met de bankkaart van mijn grootmoeder ging ik geld uit de automaat halen. Ik vecht nu volop om hun vertrouwen terug te winnen. En dat lijkt te lukken: mijn broer heeft beloofd dat hij eens zal komen overnachten en met mijn vader ben ik plannen aan het maken voor Kerstmis.”

Valet heeft voorlopig werk gevonden in de bouwsector, maar ooit wil ze nog haar droom als schoonheidsspecialiste waarmaken. Of ze toevallig nog goede raad heeft voor lotgenoten? “Werk in babystapjes naar je herstel toe. Je mag de hoop niet verliezen. Hoe diep je ook zit, je kan altijd weer zelf je leven in handen nemen. Daar ben ik het sprekende bewijs van.”
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Hendrickx

  Yves francois, eenzijdige redenering. er zijn er ook die een perfect leven kunnen leiden terwijl ze drugs gebruiken?

 • Yves François

  De zin waar gesproken wordt over haar 'dure hobby' .... hoe kom je er ook maar bij dat een hobby te noemen? Je bent gewoon ziek, zoals een alcoholist ..... het enige wat telt is er af te blijven, iedere dag opnieuw, en dan kun je inderdaad een perfect leven leiden.

 • Erwin Fiers

  Michael Damers.Dit is een van de vele mensen op onze aardbol die een verslaving hebben of gehad hebben.De grote schuldigen hebben lobby's met corrupte politici omdat ze over heel veel geld beschikken.En dat zijn steenrijke families die in de onderwereld leven.Ze zijn nochtans gekend maar niemand durft hen arresteren.Pas dan zal het weer beter worden op onze wereld.

 • marcel strobbe

  Ik hoop en wens dat het lukt, maar ze is geen voorbeeld wel in tegendeel.Nu kan iedere Pipo die aan die smeerlapperij begint denken ik zal er ook wel vanaf geraken. Af blijven is de boodschap.

 • Chris Devlaeminck

  Verwacht die nu applaus? Raar hoe mensen respect opbrengen voor iemand die zichzelf iets aandoet en dan (soms) er weer van af geraakt.