“Ik raakte verstrikt in leugens”: vrouw verstopt twee jaar lang baby, zonder dat man of kinderen iets merken

Mama Rosa Cruz: "Ik raakte verstrikt in een web van leugens." Op de achtergrond de garage waar haar baby werd aangetroffen.
AFP/screenshot TF1 Mama Rosa Cruz: "Ik raakte verstrikt in een web van leugens." Op de achtergrond de garage waar haar baby werd aangetroffen.
Een vrouw is er twee jaar lang in geslaagd haar jongste dochter voor de buitenwereld verborgen te houden. Zelfs haar man en drie kinderen, tussen 6 en 12 jaar, wisten van niets. “Ik raakte verstrikt in mijn leugens”, zegt Rosa Cruz. Haar baby werd in een koffer ontdekt door een automecanicien, toen de vrouw haar wagen liet repareren. 

Vandaag start in Frankrijk het assisenproces tegen de moeder van de “kofferbakbaby”, zoals het klinkt in Franse media. Het kind werd in 2013 ontdekt door een automecanicien. “Ze was wit als gips en had rollende ogen”, zei hij. Séréna was toen bijna 2 jaar, maar kon zelf haar hoofdje niet eens rechthouden. Ze was omringd door uitwerpselen. Ze lag in een mand in de kofferbak van een auto die door een klant was binnengebracht.

De eigenaars van de wagen werden opgepakt. Het ging om een Portugese vrouw, Rosa Cruz, en haar man, die als metselaar werkte. Het koppel woonde in een huis in Brignac-la-Plaine en had nog drie andere kinderen. Volgens de speurders intrigeerde meteen al de houding van de vrouw. “Ze was niet in paniek, zelfs eerder ontspannen. Alsof de ontdekking van de baby voor haar een bevrijding was”, klonk het.

Na de ontdekking van de baby in een garage werden beide ouders in hechtenis genomen, maar de man ontkende dat hij iets van het kind wist.
AFP Na de ontdekking van de baby in een garage werden beide ouders in hechtenis genomen, maar de man ontkende dat hij iets van het kind wist.

Beide ouders werden in hechtenis genomen, maar de man ontkende dat hij van het bestaan van het meisje op de hoogte was. De zwangerschap, de bevalling, ... hij wist er niets van. Omdat hij niet met de wagen rijdt, kwam hij nooit in de garage van hun huis. Hij wist niet dat er een kindje in de koffer lag. “Er is geen enkel bewijs dat de man ergens van wist”, klonk het in het onderzoek.

Bevalling

Hoe dat kon, legde de vrouw eind 2013 uit in een interview aan TF1. “Iedereen in huis sliep nog”, vertelt ze over de bevalling. “Ik bracht mijn dochtertje ter wereld en knipte de navelstreng door. Ik nam ze even in mijn armen, maar daarna verstopte ik ze. Even later maakte ik mijn kinderen klaar om naar school te brengen. Ik deed alsof er niets gebeurd was. Voor mij was het een kind dat niet geboren had moeten worden.”

“De eerste dag heb ik tegen niemand iets verteld”, vervolgt ze. “De tweede dag ook niet, en de derde ook niet...” En zo ging het voort. “Ik raakte zo verstrikt in mijn eigen netwerk van leugens, en ik kon er met niemand over praten.” Ze gaf haar dochtertje wel eten, en zegt dat ze er af en toe ’s nachts tijd mee doorbracht.

Geen geluid

In het interview zegt Cruz dat de term ‘kofferbaby’ niet juist is. “Ik verstopte hem in huis, in een kamer waar niemand kwam omdat ze nog niet afgewerkt was. Iedereen die de kamer zou zijn binnengegaan, zou het kind ontdekt hebben. Alleen als ik het huis uitging, legde ik ze in de koffer.” Het kindje was dan verstopt tussen het wasgoed. En niemand hoorde de baby? “Neen, Séréna huilde nooit, ze maakte geen enkel geluid.” Nochtans kwam er tijdens die twee jaar regelmatig bezoek in het gezin, maar niemand heeft het kind ooit gehoord.

Mama Rosa Cruz is intussen 50 jaar en riskeert 20 jaar cel. Séréna, die bijna 7 jaar is, is zwaar autistisch. Vermoedelijk is er een oorzakelijk verband met de opsluiting aan het begin van haar leven. Het meisje leeft in een gastgezin. “Ze loopt, ze rent in de natuur, ze fietst graag veel, maar ze kan het niet verdragen om opgesloten te zitten”, vertelde een bekende van het meisje aan AFP. “Maar praten doet ze niet. Ze maakt wel geluiden.”
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gaston FOUBERT

  Euh, moeder onwaardig daar waar ze reeds drie andere kinderen een degelijke opvoeding heeft gegeven? Er zal wel een beangstigende waarheid schuil gaan achter die daad; ze heeft het toch niet van het leven beroofd. Maar meteen veroordelen op basis van dat ene feit is toch zo gemakkelijk zonder eerst alle feiten te kennen, niet dat eender welk excuus bestaat om dit goed te praten.

 • Ellen Debord

  Wat voor een zieke wereld is dit.

 • Prosperdine Klaas

  Hartverscheurend ik heb er tranen in mijn ogen van. Een dier zou zo iets nog niet doen!

 • Elisa deJong

  niet te vatten, arm kindje, kan niet eens praten nog … hopelijk komt het toch goed met haar nu ze in liefde opgevoed wordt.. HOE kun je zoiets doen met je EIGEN kind.. leg het te vondeling.

 • Line Breemersch

  Waarom niet naar een vondelingenschuif brengen, dan had ze toch nog een kans op een normaal leven.....