“Ik probeerde haar weer naar binnen te trekken maar het lukte niet”: passagier die naast vrouw zat die uit vliegtuig werd gezogen doet verhaal

Slachtoffer Jennifer Riordan (links) en Hollie Mackey die haar nog probeerde te redden.
Facebook, AP Slachtoffer Jennifer Riordan (links) en Hollie Mackey die haar nog probeerde te redden.
De passagier die naast de vrouw zat die dinsdag uit een vliegtuig van Southwest Airlines werd gezogen nadat een motor van het toestel ontplofte, heeft haar verhaal gedaan. Hollie Mackey zat in de stoel aan het gangpad met een klein meisje tussen haar en Jennifer Riordan (43) in.

Het vliegtuig was onderweg van New York naar Dallas met 144 passagiers en 5 bemanningsleden aan boord toen het noodlot toesloeg. Een van de motoren begaf het en daarbij werd het raampje geraakt naast stoel 14A, waar bankdirectrice Jennifer Riordan uit Albuquerque in New Mexico zat.

Zuurstofmaskers

Terwijl de zuurstofmaskers naar beneden kwamen en iedereen zich probeerde te beschermen tegen rondvliegend puin in de Boeing 737, dook het vliegtuig naar beneden en sloeg een sterke wind naar binnen die het bijna onmogelijk maakte om elkaar nog te horen. Hollie Mackey – een professor aan de universiteit van Oklahoma – zat in stoel 14C en zag meteen dat het mis ging naast haar. (lees hieronder verder)

Een blik door een van de raampjes op de kapotte motor.
AP, AFP, Reuters, Facebook Een blik door een van de raampjes op de kapotte motor.

“Ik wilde net iets uit mijn tas gaan halen, toen ik een luide knal hoorde”, vertelt ze. “Ik had gelukkig mijn gordel aan. Enkele seconden was iedereen in de war. Bijna gelijktijdig volgde nog een tweede klap en deze keer hoorde ik een zuigend geluid en voelde ik een ijskoude wind. Iedereen keek rond en niemand wist wat er aan de hand was.”

Keuze

Toen ze naast zich keek, zag ze dat het bovenste deel van het lichaam van Riordan door het raampje naar buiten hing. Even leek ze voor de keuze te staan: de vrouw proberen te redden of maken dat het meisje op de stoel tussen hen in niet hetzelfde lot onderging. Maar haar instinct nam het over. Samen met het kind probeerde ze de vrouw weer naar binnen te trekken. (lees hieronder verder)

Slachtoffer Jennifer Riordan op een foto van vorig jaar.
AP, AFP, Reuters, Facebook Slachtoffer Jennifer Riordan op een foto van vorig jaar.
Hollie Mackey zat naast het slachtoffer op het vliegtuig.
AP, AFP, Reuters, Facebook Hollie Mackey zat naast het slachtoffer op het vliegtuig.

“Toen ik Jennifer zag, boog ik me naar haar toe en greep ik de riempjes van haar broek vast. Ik sloeg mijn armen rond haar middel en probeerde haar weer naar binnen te trekken. Het meisje naast me trok met me mee, maar het lukte niet. Ik was niet sterk genoeg. Het enige wat we konden doen, was kalm blijven zodat er niet nog meer paniek zou ontstaan op het vliegtuig”, klinkt het.

Meteen kwamen twee andere passagiers toegesneld om hulp te bieden: Tim McGinty en Andrew Needum. Zij slaagden er wél in om Riordan naar binnen te trekken. Needum – een brandweerman uit Texas – vertelt dat hij de commotie achter hem hoorde en dat zijn vrouw knikte dat het oké was dat hij zou helpen. De hulp kwam echter te laat, want de vrouw had al te zware schade aan het hoofd opgelopen. “Ik heb medelijden met haar familie”, aldus Needum. “Met haar twee kinderen, haar man en de gemeenschap waarin ze leven.”

Pilote

Pilote Tammie Jo Shultz slaagde er intussen in om veilig een noodlanding te maken in Philadelphia. Naast het dodelijke slachtoffer bleken nog zeven passagiers lichte verwondingen te hebben opgelopen, maar niemand hoefde naar het ziekenhuis.

Mackey zegt nu last te hebben van ‘survival guilt’, temeer omdat iedereen zelf zijn zitplaats had mogen kiezen. “Waarom kozen we de stoelen die we kozen?”, vraagt ze zich nu af. “Het heeft psychologisch een enorme impact.”  

De crew van het vliegtuig met rechts pilote Tammie Jo Shultz.
AP, AFP, Reuters, Facebook De crew van het vliegtuig met rechts pilote Tammie Jo Shultz.
Experts onderzoeken de ontplofte motor.
AP, AFP, Reuters, Facebook Experts onderzoeken de ontplofte motor.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guy vermeulen

  ook al is vliegen veilig,blijf liever met beide voeten op de grond !

 • Johan Van Biesen

  Dat is waarom je altijd uw gordel moet vastklikken, enkel losmaken als je naar het toilet moet gaan.

 • najima eljalti

  De pilote heeft erger kunnen voorkomen, chapeau!

 • Rik Vang

  Er zijn dingen waar je liever niet mee te maken kreeg, maar je kan onmogelijk vermijden dat ze je overkomen, en dan moet je ermee leren leven!

 • Ronny Vansteelandt

  Vliegen is de meest veilige manier van reizen. Niks is echter onfeilbaar.