“Ik moest online vernemen dat mijn moeder drie mannen vermoord had. Ze hoort te sterven in de gevangenis”

Seriemoordenares Joanna Dennehy poseerde uitdagend op sociale media.
kos Seriemoordenares Joanna Dennehy poseerde uitdagend op sociale media.
“Mijn ma hoort te sterven in de gevangenis. Aan de nabestaanden van haar slachtoffers bied ik mijn excuses aan.” Shianne Treanor (19) belandde in een emotionele rollercoaster sinds ze ontdekte dat haar moeder een meedogenloze seriemoordenares is. In de ‘Sunday Mirror’ doet de jongedame uit de doeken hoe Joanna Dennehy een schrikbarende gedaantewisseling onderging. Van een liefhebbende ouder transformeerde ze in een ijskoude psychopaat met een diepgewortelde haat voor mannen.

Dennehy stak in tien dagen tijd drie slachtoffers dood. Toen ze op de vlucht was voor de politie viel ze nog eens twee kerels aan met een mes. Vijf jaar geleden kreeg de vrouw voor die zware feiten levenslang. In de rechtbank gaf ze toe dat ze die zware misdaden beging “voor haar plezier”.

Haar vader probeerde Treanor in die periode af te schermen van internet, maar dat was natuurlijk onbegonnen werk. Via de media ontdekte Treanor -13 jaar toen- wat haar moeder precies gedaan had. Ze belandde in een depressie en moest van school veranderen. Meer nog: ze maakte zich ook grote zorgen dat ze dezelfde genen zou hebben.

“Kreeg heel lieve reactie”
Ruim een half jaar geleden zocht Treanor voor het eerst weer contact. Ze schreef een brief omdat ze wilde weten wat haar moeder bezield had. “Ik zal wel heel koud geklonken hebben, want ik dacht dat ze me haatte. Ik zei dat ik geen enkele band met haar wilde, ik was gewoon op zoek naar antwoorden. Maar toen kreeg ik een heel lieve reactie terug, ze liet weten dat ze mij in haar leven wilde. Dat bracht me aan het huilen.”

Treanor ging haar toen ook voor het eerst bezoeken in de gevangenis. “Ik stond te trillen op mijn benen. Ik moest twee keer kijken, want ze zag er helemaal anders uit met die piercings in haar gezicht. Ik gaf toe dat ik haar miste en toen zijn we beiden in tranen uitgebarsten. Ze verontschuldigde zich bij mij. Natuurlijk maakt dat haar misdaden niet goed, maar in mijn ogen was dat wel belangrijk.”

Alcohol en drugs
Het meisje houdt warme herinneringen over aan haar vroege jeugd, toen Dehenny zich wel nog als een perfecte moeder gedroeg. “Ze zat graag in de zetel met een goed boek, ze was grote fan van Mr. Darcy in ‘Pride and Prejudice’. Ze werkte ook graag met papier-maché. Samen met haar en een vriendin heb ik de muur voor ons huis volgeklad met verf. Mijn vader was daar heel kwaad om, dat weet ik nog goed. We deden ook koprollen in het zwembadje, eigenlijk was ze zelf nog een klein kind.”

Geleidelijk aan raakte Dennehy echter steeds meer in de ban van alcohol en drugs. “Mijn ouders gingen even uit elkaar omdat zij hem bedrogen zou hebben. Daarna gaven ze hun relatie nog een tweede kans, maar dat liep uiteindelijk verkeerd. Mijn vader vond haar een duivel: ze dronk bier bij het ontbijt, verminkte zichzelf en sloeg flessen wodka achterover.”

Maanden weg
“Ik herinner me nog hoe ze weer eens gaan zuipen was. In het midden van de nacht stond er plots een man voor onze deur. Hij was gestuurd door haar en wilde mijn vader in elkaar slaan. Ik was vijf jaar toen en wist niet wat er aan het gebeuren was. Heel angstaanjagend.”

“Soms kwam mijn moeder thuis met een blauw oog of bleef ze dagen of zelfs maanden weg. De zuigplekken die ze had, verborg ze met een sjaal. Natuurlijk leidde dat tot stevige ruzies. Ze konden elkaar urenlang de huid volschelden.” Toen Denney een mes bovenhaalde en in het tapijt kerfde, hield John het definitief voor bekeken. Hij nam wel zijn dochter mee.

“Verdienen een deftige uitleg”
Treanor rondde intussen met succes een opleiding toerisme af. Ze is er heilig van overtuigd dat ze nooit dezelfde weg als haar moeder zal opgaan. “Ik heb misschien wel enkele karaktereigenschappen van haar overgeërfd, maar we zijn wel degelijk twee verschillende personen. Wat ze gedaan heeft, daar moet ik van huilen. Ze heeft die mensen gekwetst en dat kan ik haar nooit vergeven. Ze hoort de rest van haar leven achter tralies thuis. Ze moet zich bezinnen over de miserie die ze aangericht heeft.”

“Ze heeft mijn leven ook om zeep geholpen. De familienaam die ik heb, zal altijd in verband gebracht worden met een moordenares. Mijn moeder heeft nooit verteld wat haar bezielde, dus al die families blijven in onzekerheid leven. We verdienen allemaal een deftige uitleg, dat is het minste.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Frank Joos

    Waarom moet daar zo een groot mes mee op de foto ?

  • Dikke Van Aarschot

    niet t ever zoeken alcohol en drugs , zeggen genoeg, wat velen niet weten is dat alcohol echt gevaarlijk is, telekens je dronken word sterven er hersencellen die nooit meer terug aan groeien, eens een paar te veel weg ben je een ander persoon.

  • Alexander Van Damme

    Die haar hersenen moeten ze bestuderen. Daar is iets geknapt in de prefrontale kwab wellicht en dat heeft haar anti sociaal gemaakt op enkele jaren tijd. Zoals zo vaak ontdekt wordt bij geweldadige mensen. Hersensschade...