"Ik kreeg de ergste kankerdiagnose die er is. Maar na vijf jaar ben ik er nog altijd"

98braintumors.com
98 tumoren: dat is wat dokters exact vijf jaar geleden vonden in het hoofd van de Amerikaanse Leland Fay (46) uit Colorado. En er was nog meer slecht nieuws, want de kanker had zich verspreid door heel zijn lichaam. Hooguit zes maanden had hij nog. "Mijn eerste reactie was shock", vertelt hij. "Ik was er kapot van. Maar ik mocht me niet gewonnen geven. Want mijn twee zoontjes rekenden op me."

Het was een routinecontrole die de vreselijke diagnose in 2012 aan het licht bracht. Een jaar eerder had de man een verdacht vlekje op zijn hoofd laten wegnemen. Het bleek om een melanoom te gaan, de meest agressieve vorm van huidkanker. De dokters wilden geen risico nemen en verwijderden een deel van zijn hoofdhuid en de lymfeklieren in zijn nek. Een niet nader genoemde experimentele behandeling in Californië moest komaf maken met resterende kankercellen in zijn lichaam.

Symptomen
Maar die behandeling mislukte. En toen hij het jaar erop voor een controle langsging bij zijn dokter, bleek de kanker zich zelfs verspreid te hebben. Eerst naar zijn longen, zijn lever en zijn maag en daarna ook naar zijn hersenen. Daar vonden de artsen maar liefst 98 tumoren. "Nog voor ik officieel te weten kwam in welk stadium de kanker zat, ging ik op het internet op zoek. Want ik wilde het zo snel mogelijk weten. Op basis van mijn symptomen leek het me stadium IIIC. Dat betekende een overlevingskans van 40 tot 50 procent. Beangstigend: maar toch, een kans van één op twee." (lees hieronder verder)

Het bleek jammer genoeg nog te optimistisch, want de kanker zat al in de laatste fase (IV). "Ik was terminaal en kreeg te horen dat ik nog zes weken tot zes maanden te leven had", vertelt hij.

Een ontmoeting met een neurochirurg van het ziekenhuis van de universiteit van Colorado zou zijn kansen echter grondig doen keren. Dokter Robert Breeze besloot samen met Leland de tumoren toch te lijf te gaan. Eentje werd operatief weggehaald, voor de andere 97 werd gebruikgemaakt van stereotactische radiochirurgie, een techniek waarbij de tumoren in de hersenen met uiterste precisie en extreme hevigheid worden bestraald. Gezond weefsel blijft zo gespaard.

Immuuntherapie
Daarnaast onderging hij verscheidene operaties om de kankers op de andere plaatsen in zijn lichaam aan te vallen. Intussen is hij bezig met zijn derde ronde immuuntherapie. "Ik heb nooit de moed verloren", vertelt hij. "Ik moest sterk zijn voor mijn zoontjes Connor (10) en Derek (13). We zijn altijd eerlijk geweest met de jongens. We hebben hen altijd gezegd wat er allemaal aan de hand was. Ik mocht me gewoon niet gewonnen geven voor hen." (lees hieronder verder)

98braintumors.com

Nu - exact vijf jaar nadat hij het vreselijke nieuws kreeg - is er niets meer van de tumoren te bespeuren op de hersenscans. "Met een melanoom is het altijd moeilijk om iemand kankervrij te verklaren, maar het lijkt er wel op dat hij tegen alle verwachtingen is ingegaan", aldus dokter Breeze.

Dag per dag
Zelf neemt Leland het leven vandaag dag per dag. "We hopen dat alles goed komt, maar er zijn geen garanties in het leven. Dat heb ik al geleerd. Ik kreeg waarschijnlijk de ergste kankerdiagnose die er is, maar na vijf jaar ben ik er nog altijd. Dit is het nieuwe normaal voor ons."