“Ik kan dit niet geloven”: commotie over Belgisch stemgedrag rond doodstraf voor holebi’s in Oeganda

AFP
Er is commotie ontstaan rond het stemgedrag van enkele Belgische Europarlementariërs. Aanleiding was een resolutie waarin Europa de mogelijke invoering van de doodstraf in Oeganda veroordeelde. Niet alle Belgische leden van het Europees Parlement stemden daar vóór.

Het was de holebi-blog Be Out die de kat de bel aanbond. In de resolutie uitte Europa haar bezorgdheid over de “uiterst homofobe retoriek” van de Oegandese regering en het voornemen van staatsminister voor Ethiek en Integriteit Simon Lokodo “om de wet tegen homoseksualiteit opnieuw in te voeren, met inbegrip van de doodstraf wegens ‘erge vormen van homoseksualiteit’”.

Resolutie

De Europese resolutie werd goedgekeurd met 521 stemmen vóór, 4 stemmen tégen en 110 onthoudingen. En niet elk Belgisch Europarlementslid bleek vóór gestemd te hebben.


Zo onthielden Vlaams Belangers Filip De Man en Tom Vandendriessche zich. Op Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Geert Bourgeois (N-VA) na – die door respectievelijk een knieoperatie en de preformatiegesprekken voor de federale regering vorige week niet in Straatsburg aanwezig konden zijn – stemden alle andere Belgische leden van het Europees Parlement vóór de resolutie. Ook zij van wie de Europese fractie dat niet deed.

Dat was het geval voor Assita Kanko (N-VA) en Johan Van Overtveldt (N-VA). Hun ECR (Europese Conservatieven en Hervormers, een verzameling van rechtse tot extreemrechtse, nationalistische en populistische partijen) had haar leden immers gevraagd om zich te onthouden.

Geert Bourgeois schonk klare wijn op Twitter: “Laat het duidelijk zijn dat ik uiteraard tégen de doodstraf voor holebi’s in Oeganda ben. Laat er dus geen twijfel over bestaan hoe ik gestemd zou hebben”, klonk het bij hem. (lees hieronder verder)

Vlaams Belang drukt er bij monde van de woordvoerder van voorzitter Tom Van Grieken dan weer op dat ze “tegen elke vorm van geweld of vervolging van holebi’s overal ter wereld” is, maar dat het “om een onbestaande spookwet gaat die nooit door de Oegandese regering zou worden ingevoerd”. “Bovendien verzet de resolutie zich tegen de doodstraf in het algemeen, overal dus, ook buiten Oeganda. Voor ons is dat een soeverein beslissing van elk land om al dan niet de doodstraf te handhaven. Vandaar onze onthouding”, klinkt het. (lees hieronder verder)

Het stemgedrag van Vlaams Belang kan desalniettemin op weinig begrip rekenen op sociale media. Daar is het onderwerp dinsdagmorgen ‘trending’. Er komt onder meer kritiek van Hendrik Vuye, Egbert Lachaert (Open Vld), Hilde Crevits (CD&V) en kandidaat-voorzitter voor CD&V Sammy Mahdi. “Dus niet alleen hebben tal van Vlaams Belangpolitici een probleem met homoseksualiteit, sommigen vinden de doodstraf blijkbaar een terechte straf. Hallucinant”, tweette die laatste. En Crevits: “Ik kan dit niet geloven...”
69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens of EVRM is de doodstraf in strijd met de mensenrechten. België heeft dit verdrag al geratificeerd in 1955. Normaal dus dat die resolutie de doodstraf als ongewenst beschouwt in alle omstandigheden. Het is toch een Europese resolutie.

 • Eric Leysen

  Het belang onthield zich omdat in de tekst wordt vermeld dat de doodstraf op niemand mag uitgevoerd worden, niét specifiek holebi's. Maw een moordenaar of terrorist zou ook niet ter dood veroordeeld kunnen worden. En dát was de reden van onthouden bij de stemming. Crevits en de andere leugenaars, samen met degenen die zonder de tekst te kennen commentaar geven zouden beter zwijgen. Holebi-rechten worden wel degelijk als belangrijk aanzien bij het Vlaams belang.

 • Gino Denil

  Stemmen is vrij. En niet iedereen moet gelijk stemmen. Maar door te stemmen geef je jezelf wel bloot. En dan vallen blijkbaar bij sommigen de maskers af.

 • gerard wauters

  De Oegandezen gaan er wakker van liggen als ze deze wet gaan stemmen. Maar geeft niets door zulke nutteloze stemmingen te houden in het EP gaat de middag ook voorbij, en kunnen ze weer tevreden naar huis.

 • Peggie Van Audenhove

  Zoveelste VB-bashing. De zaak wordt bewust uit zijn context getrokken om het te doen uitschijnen dat VB homohaters zijn en pro-doodstraf in Oeganda. Nee 2 VB leden ONTHOUDEN zich over het uitvoeren van de doodstraf in het algemeen, niet alleen in Oeganda. Ze hebben het recht om zich te onthouden, wat moet in godsnaam het Europees parlement zich bemoeien met wetten in Afrikaanse landen?? Europees parlement is tijd & geldverlies.