"Ik ga niet weg voor ik seks met jou heb gehad": vrouwelijke ondernemers getuigen over wat ze te horen kregen van mannelijke investeerders

Cecilia Pagkalinawan, Susan Ho en Leiti Hsu.
Instagram, LinkedIn Cecilia Pagkalinawan, Susan Ho en Leiti Hsu.
"Het ging niet goed in de techsector en ik had de keuze: meer geld vinden voor mijn nieuwe bedrijf of 26 werknemers ontslaan. En daarom sprak ik af met een machtig investeerder in New York. Hij nodigde me uit in een peperduur restaurant en bestelde een fles wijn van 4.300 euro. Ik weigerde te drinken, maar daar wilde hij niets van weten. Ik weet niet meer hoe vaak mijn glas werd bijgevuld, maar op zeker moment raakte hij mijn been aan. Hij boog zich voorover en probeerde me te kussen. 'Ik zal voor je zorgen', zei hij. Ik vluchtte naar het toilet, gaf over en belde iemand om me te komen halen."

Dat vertelt onderneemster Cecilia Pagkalinawan. Meer dan tien jaar zweeg ze over de ontmoeting, maar een golf van soortgelijke klachten de afgelopen weken in Silicon Valley deed haar toch nog haar verhaal doen. Twee machtige investeerders - Dave McClure van 500 Startups en Justin Caldbeck van Binary Capital - namen zelfs ontslag na de recente aantijgingen over seksuele intimidatie. (lees hieronder verder)

Justin Caldbeck on Twitter

I'm incredibly sorry https://t.co/ezK2y8UKkw

Een van de vrouwen die Caldbeck aan de galg praatten, was ondernemer Susan Ho. "Investeerders steken hun geld in mensen, niet alleen ideeën", vertelt ze. "En het smeden van banden gebeurt na de uren, bij een hapje en een drankje. Op zich niets mis mee."

Kapitaal
Aangezien mannen het grootste deel van het kapitaal beheren - 89 procent van de verantwoordelijken die over investeringen beslissen in de top 72 van grootste bedrijven, zijn mannen - moeten vrouwelijke ondernemers hun ideeën vaak bij mannelijke investeerders pitchen. En die laatsten maken daar soms gebruik van om andere dingen te bereiken.

Amper drie van de zes vrouwen die tegen Caldbeck getuigden, wilden dat doen met naam en toenaam. Uit vrees voor de financiële en emotionele gevolgen. En een reputatie dat je iemand bent met wie het moeilijk samenwerken is. Zodat het moeilijk wordt om nog investeerders te vinden.

Identiteit
"Spreken over seksuele intimidatie is als een atoombom op je carrière gooien", aldus Susan Ho en Leiti Hsu van Journey, twee van de vrouwen die hun identiteit wel onthulden. "De angst voor vergelding of de impact op je zaak, is erg reëel. We hebben een financiële verantwoordelijkheid voor ons bedrijf, is het dan wel oké om je verhaal te doen en het risico te lopen om je zaak te schaden?"

Klagen over seksuele intimidatie? Dan kan je evengoed een atoombom op je carrière laten vallen

Susan Ho en Leiti Hsu

Ze deden het toch en dat inspireerde nog andere vrouwelijke ondernemers die hetzelfde meemaakten. Ook bij Lisa Wang - medestichter van SheWorx - ging het fout. "We zaten in een Starbucks en hij greep plots mijn gezicht en probeerde me te kussen" , vertelt ze over de investeerder met wie ze afsprak. "Ik duwde hem weg, maar hij probeerde gewoon opnieuw. Hij was echt agressief. Hij probeerde me te volgen naar mijn hotelkamer, maar ik weigerde in de lift te stappen tot hij weg was."

Een soortgelijk verhaal bij Gesche Haas, oprichtster van Dreamers//Doers. Zij beschuldigde investeerder Pavel Curda in 2014 van ongewenst gedrag. Tijdens een conferentie stuurde hij haar een e-mail waarin stond: "Ik verlaat Berlijn niet voordat ik seks met jou heb gehad. Deal?" Eerst beweerde Curda nog dat zijn mailadres gehakt was. Later vertelde hij dat hij dronken was geweest.

Doodsbedreigingen
Haas kreeg na de zaak het internet over zich en ontving zelfs doodsbedreigingen. "Ze dreigden ermee dat ze mijn keel zouden oversnijden en beschuldigden me ervan dat ik een aandachtzoeker was." Toch is ze blij dat ze haar verhaal deed. "Ik kon hier niet mee leven", zegt ze. "Ik had zo veel bewijzen in handen dat ik het gevoel had dat het mijn plicht was om er iets over te zeggen."
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dimitri De Wolf

  Ik vind dit erg! Maar nu ook de andere kant van de medailles! Ik heb ooit een hele reportage op BBC gezien waarbij bleek dat hoge vrouwen nieuwe investeerders met seks over de brug sleepten of hoe een vrouw zelf beweerde telkens met de nieuwe baas in bed te duiken om hem nadien te chanteren om steeds hoger op te klimmen! Alle vormen van seksuele intimidatie zijn fout maar dit is lang niet meer een verhaal van een man naar een vrouw maar ook omgekeerd!

 • Mr Cluster

  Wordt gewoon misselijk van dit soort verhalen. Zelf merk ik ook de misbruiken vanuit machtsposities op de dagelijkse werkvloer. Men acht zich oppermachtig en onaantastbaar terwijl men net vanuit die positie respect zou moeten tonen. Dégoûtant !

 • venus delta

  Erg! Altijd moeten mensen kunnen profiteren! Vieze venten trouwens

 • Lydia Appelmans

  Al die geobsedeerde venten. Walgelijk !