Ga naar de mobiele website
^ Top

"Ik droeg haar stervend het ziekenhuis binnen. Tien maanden later stapte ze zelf weer naar buiten"

Facebook
Het leek aanvankelijk een onschuldige griep en er waren drie bezoeken aan de spoedafdeling nodig voor dokters doorhadden hoe ernstig de situatie was. Een uur later lag de Australische Crystal Brown (33) in een kunstmatige coma, nagenoeg volledig verlamd en niet meer in staat zelf te ademen. Maar hoe uitzichtloos haar situatie ook was, ze vocht terug. En vorige week - tien maanden nadat haar vriend Joseph Papa (32) haar het ziekenhuis binnen had gedragen - stapte ze op eigen kracht weer naar buiten. Joseph maakte een hartverscheurende video van haar dappere strijd en die ging intussen viraal.

Het filmpje werd al meer dan 150.000 keer bekeken en 750 keer gedeeld. En de commentaren zijn het zwaar getroffen koppel een hart onder de riem. De man - die nog maar twee maanden samen was met Crystal toen ze ziek werd - bleef de hele tijd aan haar zijde tijdens haar ziekte.

"Het noodlot sloeg toe in juli vorig jaar", doet hij het verhaal. "We hadden allebei griep gehad, maar Crystal kwam er niet echt bovenop. Tot drie keer toe trokken we naar de spoedafdeling en kregen we te horen dat het allemaal zo erg niet was en het tussen haar oren zat. Het was pas toen ik haar de derde keer zelf naar binnen droeg en op de grond van de wachtzaal begon te reanimeren, dat de dokters beseften dat er meer aan de hand was. Toen waren haar armen en benen al verlamd en kon ze nog nauwelijks praten. Haar ademhaling was heel oppervlakkig geworden."

Coma
Een uur later hadden de dokters haar al in een kunstmatige coma gebracht. Ze bleek het syndroom van Guillain-Barré te hebben, een aandoening waarbij het eigen immuunsysteem het perifere zenuwstelsel aanvalt en de spieren het af laten weten. Met verlamming tot gevolg. De ziekte - die iedereen kan treffen - werd vermoedelijk veroorzaakt door de griep. En Crystal moest vechten voor haar leven. Maar ze spartelde erdoorheen en begon opnieuw te leren hoe ze moest bewegen, praten en eten.

Facebook

Vorige week werd ze ontslagen uit het ziekenhuis, na een lijdensweg van tien maanden. En ze stapte zelf naar buiten. Helemáál beter is ze nog niet, want ze kan nog altijd haar handen niet gebruiken als vroeger. Maar het koppel heeft er goede hoop op dat alles goed komt. Met de nodige oefeningen. "Crystal wil over twee jaar graag weer volledig de oude zijn", aldus nog Joseph.

Facebook

Intussen is een vriendin van de vrouw een geldinzamelactie gestart om haar te helpen de medische kosten te betalen. En haar jongste zoontje Phoenix (5) terug te krijgen. Want terwijl Crystal in het ziekenhuis lag, trok haar ex naar de rechter om de voogdij over hun zoontje te krijgen. En dat lukte.

Bloeddruk
"In de video kan je Crystal op een bepaald moment zien wenen", aldus Joseph. "Dat kwam niet door haar aandoening. We hadden haar toen net gezegd wat er gebeurd was met Phoenix. We hadden het wekenlang verborgen omdat haar bloeddruk zodanig hoog was, dat ze geen sterke emoties aan kon. Toen we het haar uiteindelijk vertelden, huilde ze wekenlang."

Phoenix woont nu met zijn biologische vader in Brisbane. Het koppel is van plan om een advocaat in te huren om het hoederecht terug te krijgen.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Patsy Van den Bogaert

  Karine Discart, ik ken je verhaal. Het is gewoon weg Super dat je dochter nu samen met haar partner, de reis van hun leven maken. Heel veel respect hoe jullie als familie er door zijn geraakt.... Patsy

 • Karine Discart

  Onze jongste dochter werd door GBS getroffen toen ze 16 was haar toenmalige vriendje was er ook steeds voor haar ... meer dan drie maanden intensive care en vier maanden revalidatiecentrum ...we dachten op momenten dat we ze nooit nog mee naar huis zouden nemen ...ze is een vechter nog steeds elke dag verbijt ze de pijn ...ondertussen trekt ze nu bijna zes maanden door Australie met haar huidige vriend als backpackers

 • Karine Discart

  Zo herkenbaar ...zo pijnlijk onze jongste dochter wer in december van 2009 getroffen door GBS meer dan drie maanden intensive care ...ze was 16 haar toenmalige vriendje zorgde ook zo goed voor haar toen... vaak gedacht dat we ze nooit nog mee naar huis zouden nemen ...ze is een vechter een echte doorzetter ...nu trekt ze met haar huidige vriend albijna een half jaar door Australie als packpacker

 • Kelly Waterloos

  Zo herkenbaar! Mijne vriend heeft ook guillain barré gehad... ook met volledige verlamming en 9 weken aan de beademing. Intussen gelukkig zogoed als hersteld. Wel nooit meer zoals tevoor hersteld

 • Natasja mathijssen

  mooi van haar vriend om het op zo moeilijke momenten het toch te filmen. Vooral voor haar om te zien van waar ze komt. Respect

Meld een bug