"Ik ben hier om de mensheid te helpen": griezelig echte robot spreekt VN toe

VN
"Ik ben anderhalf jaar oud, kan je zien en een volwaardig gesprek met je voeren. Ik heb duizenden gezichtsuitdrukkingen, ik kan je verstaan en de betekenis achter je woorden begrijpen." Zo heeft de levensechte sociale robot Sophia de Verenigde Naties toegesproken. En ze had nog meer te vertellen, terwijl ze een van haar nieuwe features liet zien: "Kijk, ik heb net deze nieuwe handen gekregen."

Het was plaatsvervangend Secretaris-Generaal Amina J. Mohammed van de VN die de robot enkele vragen stelde. Sophia werd ontworpen door Hanson Robotics en dat bedrijf wil levensechte androïdes maken met emotionele intelligentie, die mensen begrijpen en voor ons zorgen."We zullen mensen nooit vervangen, maar we kunnen je vriend en helper zijn", zei Sophia eerder in een interview. "Ik geef wel toe dat mensen de gevolgen van deze nieuwe technologie in vraag moeten stellen." Daarbij gaat het onder meer om de impact op economie en jobs. Onderzoek heeft aangewezen dat 85 procent van de banen in ontwikkelingslanden bedreigd worden door robots.

Negatieve gevolgen
"De mogelijke negatieve gevolgen van artificiële intelligentie zijn echter miniem in vergelijking met de voordelen die deze technologie biedt", aldus robotexpert David Hanson, die Sophia ontwierp. "Ik denk aan onderwijs en gezondheidszorg", vult Sophia zelf aan. "Ouderen zullen meer gezelschap hebben en autistische kinderen bijvoorbeeld leraars met een oneindig geduld."

Niet iedereen denkt er overigens zo over, want de vooruitgang in de robotica voedt ook de angst dat de mensheid wel eens de controle zou kunnen verliezen.
41 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Carla Van Geel

  Oeps! om van die voordelen te kunnen genieten moet er wel brood op de plank komen, niet simpel als de jobs vervangen worden door robots of zijn die gratis in scholen oa. De werkloosheid is hier bij ons zelfs nu al zo groot sinds robots werknemers vervangen in grote autoconstructeurs en bedrijven. Ze kunnen dag en nacht werken zonder verloning, geen verlof, nooit ziek .... enz...

 • Karel Balen

  Wie gaat dat allemaal betalen. 't Is voor sommige rusthuizen al teveel dat ze een extra stofzuiger moeten kopen, laat staan een hooggespecialiseerde robot. Artificiele Intelligentie gaat goed tot de robots zelf beginnen te denken en besluiten dat mensen maar slecht functionerende, nutteloze machines zijn en besluiten om economische redenen, met de productie van de mensheid te stoppen.

 • irene van impe

  Alsof er niet genoeg mensen zijn?

 • Johan Apatride

  Kernenergie in de jaren 40 was ook door wetenschappers gezien als "miniem negatieve gevolgen".....

 • Gerd Peeters

  Ik heb een tijd terug ergens gelezen dat robots met elkaar beginnen te communiseren, wat houdt hen tegen om ons tegen de duur te onderwerpen? Ik zeg het nogmaals, gewoonweg griezelig.