“Ik ben het echt”: president Nigeria ontkent dat hij dood is en vervangen door kloon

AFP
De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari (75) heeft de geruchten dat hij gestorven zou zijn en vervangen door een kloon gisteren met klem ontkend. “Ik ben het echt”, zei hij tijdens een meeting met landgenoten in Polen.

De geruchten dat de president overleden zou zijn, doen al enkele maanden de ronde op sociale media. Aanleiding waren niet-gedefinieerde gezondheidsperikelen waarvoor Buhari vorig jaar enkele maanden behandeld werd in Groot-Brittannië. Volgens de geruchtenmolen zou hij het niet overleefd hebben en zou hij vervangen zijn door een man uit Soedan, een zekere Jubril.

Verjaardag

Bewijzen werden er nooit geleverd en gisteren maakte Buhari zelf komaf met de theorie tijdens een conferentie in Polen. “Ik ben het echt”, zei hij. “Ik verzeker het u. Ik vier binnenkort mijn 76ste verjaardag en ik blijf doorgaan.”


“Heel wat mensen hoopten dat ik zou sterven tijdens mijn ziekte”, ging hij verder. “Sommigen namen zelfs contact op met de vicepresident en vroegen of zij hem konden opvolgen als hij president werd. Omdat ze dachten dat ik dood was. Dat was bijzonder gênant voor hem. Hij is me komen opzoeken in Londen toen ik aan het herstellen was.” (lees hieronder verder)

De verspreiders van de roddels noemde hij “onwetend en goddeloos”. De verklaring van Buhari werd later ook verspreid in een e-mail en een filmpje op Twitter.

Op 16 februari volgend jaar zijn er presidents- en parlementsverkiezingen in Nigeria. Buhari is kandidaat om zichzelf op te volgen en hoopt op een nieuwe ambtstermijn. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gust Trentels

    Een kloon? Clowns ja zijn het daar.

  • Tony Vandermaelen

    Dat zeggen ze allemaal!

  • Jean segers

    Oeps foutje kloon moet clown zijn .