“Ik ben alles kwijt”: man verliest zijn twee kinderen, vrouw, ouders, broer en zus bij overstromingen in Italië

Giuseppe Giordano doet in tranen zijn verhaal. Zijn kinderen Rachele (1) en Federico (15) kwamen om het leven, net als zijn vrouw Stefania Catanzaro (32), zijn vader Antonino Giordano (65), zijn moeder Matilde Comito (57), zijn broer Marco (32), zijn zus Monia (40), zijn neefje Francesco Rughoo (3) en diens grootmoeder Nunzia Flamia (65).
Rv Giuseppe Giordano doet in tranen zijn verhaal. Zijn kinderen Rachele (1) en Federico (15) kwamen om het leven, net als zijn vrouw Stefania Catanzaro (32), zijn vader Antonino Giordano (65), zijn moeder Matilde Comito (57), zijn broer Marco (32), zijn zus Monia (40), zijn neefje Francesco Rughoo (3) en diens grootmoeder Nunzia Flamia (65).
Het zware noodweer in Italië heeft bij één gezin een ontzettend zware tol geëist. Negen familieleden kwamen om in het dorpje Casteldaccia (bij Palermo) toen ze verrast werden door plotse overstromingen. De rivier Milicia was buiten haar oevers getreden na de felle regen van gisteren. “Een verschrikkelijke tragedie heeft ons getroffen”, aldus burgemeester Giovanni Di Giacinto.

Giuseppe Giordano verloor zijn vrouw, twee kinderen, zijn ouders, zijn broer, zijn zus, een neefje en diens grootmoeder. Hijzelf, zijn dochter en een nonkel overleefden de tragedie omdat ze op het moment van de feiten ergens anders waren.

“Ik ben alles kwijt”, treurde hij voor de camera. “Ik weet zelf niet hoe ik het overleefd heb. Toen ik terugkeerde en de deur wilde openen, katapulteerde een berg water mij weg. Gelukkig kon ik me daarna vastklampen aan een boom. Ik klom erin en ben daar twee uur lang blijven zitten.”

Het ondergelopen huis waarin afgelopen nacht de lichamen werden gevonden.
EPA Het ondergelopen huis waarin afgelopen nacht de lichamen werden gevonden.

De familie zou geschuild hebben in een huis zonder verdiepingen dat dicht bij de rivierbedding gebouwd is. De rivier zou nooit eerder een risico gevormd hebben. Het gerecht opende een onderzoek om na te gaan of de huizen bij de rivier volgens de regels gebouwd werden.

Het ondergelopen huis waarin afgelopen nacht de lichamen werden gevonden.
EPA Het ondergelopen huis waarin afgelopen nacht de lichamen werden gevonden.

Nog doden en vermisten

Ook elders op Sicilië zorgde het extreme weer voor problemen. In dezelfde streek werd zaterdagavond in Vicari ook de 44-jarige uitbater van een tankstation dood teruggevonden. Hij probeerde in een jeep naar het tankstation te rijden omdat een pompbediende er vastzat, preciseerde het Italiaanse persbureau Agi. Een 20-jarige passagier van de jeep wordt nog vermist. De hulpdiensten zijn voorts op zoek naar een 40-jarige arts die onderweg naar het ziekenhuis van Corleone zijn auto moest achterlaten in het noodweer.

Een man en vrouw van Siciliaanse afkomst die in Duitsland leven, kwamen om het leven in hun gehuurde voertuig toen ze door water werden meegesleurd in de omgeving van de Siciliaanse stad Agrigento, meldde de brandweer.

Sinds meer dan een week kampen grote delen van Italië met sterke regen, storm en hevige wind. Met de slachtoffers van zaterdagnacht stijgt de dodentol nu al ruim boven de twintig slachtoffers uit.

Het hoofd van de burgerbescherming noemde de toestand in het noorden van het land zaterdag “apocalyptisch”. Miljoenen bomen zouden ontworteld zijn door winden met snelheden tot 180 kilometer per uur, en straten werden verwoest door modderstromen. Op vele plaatsen is er geen stroom en drinkwater.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Stormschade in het oosten van Sicilië.
EPA Stormschade in het oosten van Sicilië.
Het dodental als gevolg van het noodweer in Italië was zaterdag al opgelopen tot zeventien.
EPA Het dodental als gevolg van het noodweer in Italië was zaterdag al opgelopen tot zeventien.
Een ondergelopen auto in Italië.
EPA Een ondergelopen auto in Italië.48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lisette Theunis

  Verschrikkelijke toestanden voor deze en andere families. Het lijkt wel of de aarde die ons voorziet van alles wat we nodig hebben, langzaam maar zeker wraak aan het nemen is op onze soort..

 • Kevin Oeyen

  Ibrahim mechelen wat is dat nu voor een reactie? Bij de slachtoffers van die oorlogen betuigen mensen ook hun respect en medeleven hoor! Dit heeft niks met europa ofzo te maken. U reactie is veelzeggend, triestige mens!

 • geert noels

  het ergste wat een mens kan overkomen is je ganse familie verliezen...arme man

 • Liesbeth Bal

  Vreselijk erg voor die man.

 • Heimo Davidts

  Ik zou mij beroven van het leven moest ik dat meemaken. Hopelijk vindt hij de kracht om verder te gaan.