"Ik ben al twee keer gestorven, en ik weet of er leven is na de dood"

Imgur
Naast een heleboel onzin kan je op sociaalnetwerksites als Reddit ook af en toe heel serieuze discussies vinden. Zoals die van de Zweedse Sasha Eliasson, die naar eigen zeggen het laatste jaar al tweemaal dooverklaard werd. "Ik weet hoe het hiernamaals eruitziet", klinkt het.

In juni vorig jaar raakte Sasha betrokken bij een zware crash met zijn motor. De Zweed kreeg achteraf te horen dat hij een tweetal minuten lang dood was. Een paar maanden later 'stierf' Eliasson een tweede keer, nadat hij bij een operatie te veel pijnstillers kreeg toegediend. Hij was opnieuw twee minuten lang niet bij leven.

Een leven na de dood? Niet als we Sasha's ervaring horen. "Het was twee keer hetzelfde: een zwarte leegte. Ik had helemaal geen bewustzijn, en kon me achteraf ook niets herinneren. Het was alsof je een kort, droomloos dutje deed, of alsof iemand de uit-knop had ingeduwd." De zelfverklaarde atheïst vertelt dat hij helemaal niet geweten zou hebben dat hij dood was als de dokters niet verplicht waren geweest het hem te vertellen.

Sasha heeft nu naar eigen zeggen een andere kijk op de wereld. "Ik weet dat er niets is na de dood, en dat het ook niets is om bang voor te zijn. Als het over is, is het over. De enige manier om verder te leven is via de impact die we op andere mensen hadden. Ik wil me meer inzetten voor anderen, aangezien persoonlijke winst niets meer voor me zal doen na de dood."

De Zweed, die intussen evenwel zijn motor verkocht heeft, zegt dat hij wel hoopte dat er een God en hemel bestond. "Ik weet nu echter dat er niets is dat daarop lijkt. Of toch niet voor mij."

Facebook