"Humanitaire situatie in Gaza is slechtste sinds 1967"

UNKNOWN

De humanitaire situatie in de Gazastrook is volgens een rapport van toonaangevende Britse hulporganisaties nooit slechter geweest sinds het begin van de Israëlische bezetting in 1967. In het rapport van de mensenrechten- en hulporganisaties wordt de Israëlische blokkade van de Gazastrook bekritiseerd als een "illegale en onaanvaardbare collectieve straf", die de veiligheidssituatie niet verbeterd heeft.

Werkloosheid
De blokkade heeft de verarming en werkloosheid "dramatisch" laten stijgen. Ook de situatie in het onderwijs en de medische verzorging zijn erg verslechterd. De organisaties die het rapport publiceerden, zijn Amnesty International, Oxfam, Save the Children, Cafod, Care International, AzG UK en Christian Aid.

Voedselhulp
Volgens het rapport zijn meer dan 1,1 miljoen inwoners van de Gazastrook van voedselhulp afhankelijk. Van de 110.000 oorspronkelijk in de privésector tewerkgestelde bewoners hebben er 75.000 hun job verloren. Als de blokkade nu niet wordt opgeheven, zal het onmogelijk zijn om een ramp in de Gazastrook te vermijden. Elke hoop op vrede in de regio wordt derhalve de kop ingedrukt, zei Geoffrey Dennis van Care International.

Bescherming is plicht
Amnesty Interntional vindt dat de huidige situatie moet omgekeerd worden. "Israël heeft het recht en de verplichting zijn bevolking te beschermen, maar heeft als bezettingsmacht in de Gazastrook ook de wettelijke plicht te zorgen dat de bewoners toegang hebben tot voedsel, drinkwater, elektriciteit en medische verzorging. De hele bevolking van de Gazastrook straffen door hen deze fundamentele mensenrechten te ontzeggen, is absoluut onvergeeflijk", zei Kate Allen, de directeur van Amnesty in Groot-Brittannië.

Blokkade
Israël had in januari de blokkade van de Gazastrook verstrengd. Het gebied wordt sinds de zomer van vorig jaar door de islamitische Hamasbeweging gecontroleerd. Vanuit de Gazastrook worden steeds weer Israëlische grensplaatsen met zelfgebouwde Palestijnse raketten beschoten. Daarom was Israël vorige week een dagen aanslepend bloedig offensief tegen doelwitten in de Gazastrook begonnen. Daarbij kwamen al minstens 125 Palestijnen om het leven. (dpa/afp/ka)

UNKNOWN