"Hulpverleenster Kayla Mueller werd uitgehuwelijkt aan IS-bevelhebber"

AFP
Volgens de Amerikaanse antiterrorismecel werd hulpverleenster Kayla Mueller niet alleen ontvoerd door Islamitische Staat maar tijdens haar gevangenschap ook uitgehuwelijkt aan een IS-bevelhebber.

De terreurorganisatie IS beweert dat Mueller vrijdag omkwam bij het Jordaanse bombardement op Syrië. De Amerikaanse president Barack Obama bevestigde gisteren het overlijden van Kayla Mueller maar zei dat er geen bewijs was dat ze omkwam door de luchtaanvallen.

Mueller werd in augustus 2013 ontvoerd door IS, maar die "zagen haar niet als een gijzelaar of als ruilmiddel", zegt iemand van de antiterreurcel aan ABC News. De familie van Kayla Mueller zei vrijdag al dat IS hun dochter als "gaste" beschouwde. Vermoed wordt dat ze uitgehuwelijkt werd. Ze werd gezien in het gezelschap van een IS-bevelhebber die gevolgd werd door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij zou Mueller onder zijn hoede gehad hebben wat kan wijzen op een gearrangeerd huwelijk. Kayla Mueller werd echter ook alleen gezien.

De VS verloor de hulpverleenster uit het oog nadat er 6,6 miljoen dollar losgeld geëist werd door IS, dat ermee dreigde Mueller te executeren. Maar de deadline passeerde blijkbaar zonder dat er iets gebeurde.

De familie gaf inmiddels een handgeschreven brief van Kayla Mueller vrij waarin ze schrijft dat ze "op een veilige plaats is, helemaal ongedeerd en gezond". "Ik word met het grootste respect en goedheid behandeld." Dit weekend kregen de ouders Carl en Marsha Mueller dan foto's van hun overleden dochter gemaild. Een foto met Kayla met een zwarte hoofddoek en ook een foto met Kayla gehuld in een wit doodskleed, weet de New York Times.

Deze brief van Kayla Mueller aan haar ouders dateert van de lente 2014.
AP Deze brief van Kayla Mueller aan haar ouders dateert van de lente 2014.
Kayla met haar moeder, Marsha.
AFP Kayla met haar moeder, Marsha.
AP