'Huisfeestje' loopt uit de hand: 70.000 dollar schade

De feestgangers stonden als sardientjes in een blik op elkaar gepakt.
Twitter De feestgangers stonden als sardientjes in een blik op elkaar gepakt.
De 17-jarige Canice Ejoh uit Brampton in de Canadese provincie Ontario kreeg van zijn ouders toestemming om een huisfeestje te geven. Via Facebook nodigde de jonge Canadees veel mensen uit. Maar toen er uiteindelijk op de avond zelf 200 auto's buiten stonden te wachten en het huis al volstond met 2000 mensen die ook nog de ramen begonnen in te slaan, belde de jarige toch maar de politie.

Met 60 auto's rukte de politie vrijdagavond uit om het gigantische feest te stoppen. "Ik was ervan overtuigd dat ik alles onder controle had. Ik wilde niet dat dit zou gebeuren," liet Canice gisteren weten aan The Globe and Mail.

70.000 dollar schade
Zijn moeder Julie is nog altijd aan het bijkomen van de festiviteiten die volledig uit de hand liepen en veel schade berokkenden aan hun huis in aanbouw. Er werden ramen ingeslagen, leuningen losgetrokken en er zaten gaten in de muur: er zou volgens sommige media voor 70.000 dollar schade zijn aangericht. Canice laat op Twitter weten dat dat overdreven is.

De jongen had gerekend op 1.000 gasten, maar nadat via Twitter en Facebook de uitnodiging veelvuldig werd gedeeld via de hashtag #mansionparty, kon hij de situatie al snel niet meer overzien. Er stonden ongeveer 200 auto's buiten te wachten en er waren al zoveel mensen binnen dat iedereen, als sardientjes in een blik, op elkaar gepakt stond. Zo laten de vele foto's die op Twitter circuleren ook zien.

Net als in de film
Feestganger Nick vertelde aan The Record dat hij zoiets nog nooit had gezien, behalve in films. Ook hij zag op sociale media de aankondiging van het feest en kon bij aankomst aansluiten in de rij van 200 auto's.

"Er waren honderden mensen. Sommigen klommen over ladders en sloegen ramen in. Sommigen waren aan het drinken. Iedereen wilde binnenkomen."

Canice had zijn buren wel tijdig gewaarschuwd. "Hij vertelde ons dat er wat mensen zouden langskomen," aldus een van de buren aan CTV News. "Hij zou een klein feestje geven."

Uit de hand gelopen
De jongen had met zijn moeder overlegd over het feest. Hun huis is al vier jaar in aanbouw en zij ging akkoord met zijn voorstel. "Ik wilde gewoon een feestje geven. Ik had het huis ervoor en dacht waarom niet."

De avond begon goed, mensen betaalden netjes aan de deur en het begon al snel vol te stromen. Toen Canice zag dat er 300 mensen buiten stonden te wachten en dat de ruimte binnen al schaars was, begon hij zich zorgen te maken. Mensen kwamen via de zijkant binnen of sloegen ramen in om binnen te komen.

"Het liep helemaal uit de hand, helemaal uit de hand," reflecteert hij. Daarop probeerde de jongen om het feest te stoppen, maar niemand wilde vertrekken. In plaats daarvan werd de sfeer grimmiger en begonnen mensen in muren te slaan. Dat was het moment dat hij de politie belde en meldde dat zijn huis "vernietigd werd".

Ook buren hadden inmiddels de politie gebeld. Deze had al gezien dat #mansionparty trending was en kon snel en met veel mankracht in actie komen.

Mensen opgepakt
Toen de politie arriveerde bij het 464 vierkante meter in aanbouw zijnde optrekje, werd er snel een einde aan het feest gemaakt. Gelukkig waren er geen gewonden, maar meerdere mensen werden opgepakt voor dronkenschap en het beledigen van de politie.

"Sociale media is waarschijnlijk niet de beste plek op aarde om je feest te promoten," aldus een politiewoordvoerder. "Mensen moeten zich realiseren hoe groot het bereik is van sociale media en hoe snel dingen uit de hand kunnen lopen."

Ook Canice heeft zijn lesje geleerd. "Ik ga dit nooit meer doen, want het levert teveel stress op." Op Twitter laat hij weten dat hij voor de rest van zijn leven huisarrest heeft en dat zijn moeder hem mogelijk niet naar het eindgala van zijn school laat gaan.