“Houthi-rebellen houden voedselhulp tegen in Jemen”: eten voor uitgehongerde burgers werd verkocht op de markt

Vrouw houdt een ondervoed jongetje vast in een kliniek in Hajjah, Jemen.
AP Vrouw houdt een ondervoed jongetje vast in een kliniek in Hajjah, Jemen.
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) beschuldigt de Houthi-rebellen in Jemen ervan een deel van de voedselhulp voor het land achter te houden. Indien er geen maatregelen komen, ziet het WFP zich genoodzaakt de samenwerking met de rebellen stop te zetten, zo meldt het agentschap van de Verenigde Naties.

Een groot deel van de voedselhulp dat naar de inwoners van de hoofdstad Sanaa moest gaan, is nooit aangekomen op de plaats van bestemming , zo meldt de organisatie in een persbericht. 

Uit verscheidene rapporten blijkt zelfs dat sommige producten in de hoofdstad te koop zijn op de markten, nadat een organisatie, die gelinkt wordt aan de Houthi's, ze hadden gestolen. Ook in andere regio's klonken er soortgelijke verhalen. 

Bekijk ook:
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludo Wouters

  Hoeveel keer is dit al gebeurt? Organisaties zamelen geld in, kopen voedsel voor de bevolking. De rebellen hebben wapens dus nemen dat voedsel in beslag en kopen daar nog meer wapens mee. Leren de NGO's niet van hun fouten? Zolang ze het niet uit eigen zak moeten betalen zal er niets veranderen

 • Guy De Backer

  Als het de Houthis niet zijn zal de Jemenitische regering of iemand anders wel zorgen dat het eten niet ter bestemming komt

 • jos beverke

  Bij ons worden om de haverklap uitgemergelde kinderen getoond.Hebben die rebellen die dan nooit gezien?Wanneer gaan de lokale machthebbers eens verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen bevolking ipv altijd maar beroep te doen op de "ongelovigen"?

 • Jef Heffens

  In zo'n conflict komt nauwelijks 1/3 bij de hulpbehoevende bevolking. De strijdende eenheden hebben trouwens alles onder controle. In zo'n conflict kan je alleen invloed uitoefenen als je zelf voldoende militaire slagkracht hebt en dat heeft Europa niet meer. Naïef Europa denkt alles met liefdadigheid alleen op te kunnen lossen.

 • Peter Thys

  blijkbaar komt het verrijken van zichzelf voor op hun geloof, een geloof die vrijgevig zou moeten zijn 'en behoeftigen helpen !