Ga naar de mobiele website
^ Top

"Hou geheime meetings en leer wapens en granaten te gebruiken": taliban brengen magazine uit voor vrouwelijke jihadi's

Twitter
Met een vrouw op de cover die van top tot teen gehuld is in een sluier, hebben de taliban in Pakistan een nieuw tijdschrift gelanceerd dat helemaal gericht is op vrouwelijke jihadi's. Het moedigt vrouwen aan om 'gelijkgestemde zusters' uit te nodigen voor geheime meetings en te leren omgaan met wapens.

Het magazine luistert naar de naam Sunnat-E-Khaoula, wat 'de leer van Khaoula' betekent. Die laatste was een 7de-eeuwse vrouwelijke moslimstrijder. De taliban willen er zo veel mogelijk vrouwen mee overtuigen om zich aan te sluiten bij de heilige oorlog. Opmerkelijk, aangezien de terreurgroep altijd bekend heeft gestaan om zijn geringschattende houding tegenover vrouwen.

Naast een column met advies voor would-be jihadi's bevat de eerste editie van het 45 pagina's tellende magazine ook een interview met de vrouw van Fazlullah Khorasani, het hoofd van de taliban in Pakistan (TTP). Ze wordt niet bij naam genoemd, maar vertelt onder meer over hoe ze haar man huwde toen ze amper 14 jaar was. "Waarom is er toch zo een verontwaardiging over huwen op jonge leeftijd", zegt ze onder meer. "We moeten begrijpen dat rijpe jongens en meisjes een bron kunnen worden van moreel verval van de maatschappij als ze te lang ongetrouwd blijven."

Heilige krijgers
In het voorwoord worden ook tips gegeven aan vrouwen die "heilige krijgers" willen worden. "Organiseer geheime samenkomsten thuis en nodig gelijkgestemde zusters uit. Verspreid literatuur die het heeft over de verplichting om aan de heilige oorlog mee te doen en organiseer trainingen. Leer hoe je met eenvoudige wapens moet omgaan. Leer granaten te gebruiken."

"Niet vreemd"
Volgens specialist Michael Kugelman van het Woodrow Wilson Center in de Verenigde Staten is het niet vreemd dat de taliban met een dergelijk initiatief starten. "Het is een organisatie die het moeilijk heeft om het hoofd boven water te houden. Ze proberen hun netwerken nieuw leven in te blazen en nieuwe leden te ronselen, nadat ze de afgelopen jaren forse verliezen leden op het slagveld. Vrouwen zijn een strategische demografische groep omdat ze invloed hebben op hun zonen. Als ze vrouwen kunnen binnenhalen, is de kans groot dat die ook hun zonen - en dochters - overtuigen."
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Jan Huysmans

    Kan zo'n tijdschrift gewoon op de markt komen in Pakistan ? De titel zegt genoeg, de taliban is blijkbaar in de 7de-eeuw blijven steken.

Meld een bug