“Hooguit twee glazen per dag!” Campagne van Franse overheid valt niet bij iedereen in goede aarde

De Franse president Emmanuel Macron met een glaasje wijn.
REUTERS De Franse president Emmanuel Macron met een glaasje wijn.
De nieuwe campagne van de Franse overheid om wat te doen aan overmatig alcoholgebruik, maakt de tongen los. Maximaal twee glazen per dag, niet elke dag en hooguit tien per week: dat wil er bij veel Fransen niet in.

Een bijhorend clipje toont deze keer niet de botsing van een dronken automobilist of iemand die tegen de grond wordt geslagen in een kroegruzie, maar een man die na een avondje uit in elkaar zakt tegen een lantaarnpaal. Zijn vriendin belt de ambulance en als hij in een ziekenhuisbed ligt, zegt de voice-over 'als u meer drinkt dan twee glazen per dag, vergroot u de kans op hersenbloedingen, kanker en hoge bloeddruk'. Proost.

Politieke zelfmoord

Fransen minder laten drinken. Dat klinkt als politieke zelfmoord, met al wekelijks Gele Hesjes op straat vanwege dure benzine en te veel overheidsbemoeienis.

President Emmanuel Macron moet dus op eieren lopen, ondanks het bedroevende cijfer van 41.000 landgenoten die jaarlijks door de fles sneuvelen. “Zonder dat we het plezier willen ontkennen dat met de consumptie van alcohol samengaat, willen we de risico's benoemen en nieuwe consumptielimieten bekendmaken zodat Fransen daarover meer gaan nadenken”, aldus François Bourdillon die namens Santé Publique France de campagne moet verdedigen.

Ik heb nog nooit een jongere bezopen uit een nachtclub zien komen, omdat hij te veel Côtes-du-Rhône ophad

Didier Guillaume

Franse wijnmakers zijn niet opgezet met de campagne: “Ze brengt de gemiddelde wijndrinker van streek”, klinkt het. “Dit zorgt ervoor dat onze consumenten zich schuldig beginnen voelen.”

Comazuipen

Opmerkelijk was dat de Franse minister van Landbouw, Didier Guillaume, nog maar twee weken geleden constateerde dat comazuipen een probleem was onder jongeren maar dat wijn, de nationale drank, daarmee niets te maken had. “Ik heb nog nooit een jongere bezopen uit een nachtclub zien komen, omdat hij te veel Côtes-du-Rhône, Crozes-Hermitage of Costières-de-Nimes ophad", zei de bewindsman tot plezier van de wijnboeren. 

De wijnlobby ziet het ook graag zo en betwijfelt of de vrij schokkende cijfers kloppen, namelijk dat bijna een kwart van de Fransen, zo'n 10,5 miljoen volwassenen, meer drinkt dan de nu geadviseerde twee glazen per dag. Dat soort adviezen is al vaker bijgesteld. In de jaren ‘50 luidde dat: maximaal 1 liter per maaltijd, dus 2 liter per dag.

UIG via Getty Images4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Alcohol heeft ook een smaak, Andy De Schieter.

 • Andy De Schieter

  Alcohol verbieden. Niemand heeft het nodig. Men moet niet zeggen dat het voor de smaak is want zonder alcohol willen ze het niet.

 • Monique Moens

  Zullen de "hoge heren" ook een flesje champagne minder kraken????

 • guido vermeyen

  Wijn en plezier, dat hoort bij elkaar in Frankrijk. In het Zuiden op een terras (duur!) wat is er heerlijker dan een picon cassis te drinken...en pernod (dat smaakt enkel in frankrijk op een terras....)Macron gaat weer zijn beste beentje voorzetten er een janboel van te maken.