“Hongkongse minister van Justitie komt ten val in Londen nadat ze aangevallen werd”

Teresa Cheng kwam gisteren ten val in Londen.
CHLOE LEUNG VIA REUTERS Teresa Cheng kwam gisteren ten val in Londen.
De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een mogelijk geval van geweld dat zich in Londen zou hebben voorgedaan tegen de Hongkongse minister van Justitie Teresa Cheng. Bij een ontmoeting met pro-democratische betogers uit Hongkong was de minister gisteren ten val gekomen. Dat leidde tot verontwaardigde reacties van Peking.

Volgens de mededeling van de Londense politie zou de minister gisteren om 17.05 uur (lokale tijd) het slachtoffer zijn geworden van een geval van agressie. "De vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht met een verwonding aan de arm", klinkt het. Er is voorlopig nog geen verdachte opgepakt, maar het onderzoek wordt voortgezet.

Geduwd?
Cheng werd gisteren verwacht op een conferentie van het Chartered Institute of Arbitrators (CIAbr), een instelling die zich bezighoudt met arbitrage bij internationale geschillen. Maar ze werd tegengehouden door Hongkongse aanhangers van het pro-democratische protest. 

Teresa Cheng werd gisteren belaagd in Londen.
CHLOE LEUNG VIA REUTERS Teresa Cheng werd gisteren belaagd in Londen.

Op videobeelden is te zien dat de minister daarbij ten val komt, al is het niet duidelijk of ze geduwd werd. Daarna staat ze weer recht en wordt ze weggeleid door veiligheidsagenten. "Mevrouw Cheng werd door de menigte aangevallen toen ze ons gebouw wilde binnengaan", zegt CIAbr. Het evenement werd uiteindelijk afgelast.

“Barbaarse agressie”
China spreekt in een reactie van een "barbaarse agressie” en dringt er bij het Verenigd Koninkrijk op aan de veiligheid en waardigheid van alle Chinese functionarissen te waarborgen. De Britten krijgen ook het verwijt "olie op het vuur" te gooien in het conflict tussen de Hongkongse autoriteiten en de demonstranten.

Cheng is een van de ministers die het felst onder vuur wordt genomen in Hongkong. Ze was een grote voorstander van de omstreden uitleveringswet met China, die de aanleiding vormde voor het protest.

Teresa Cheng.
EPA Teresa Cheng.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Maarten Debacker

    China kan men niet vertrouwen. Het zou mij niet verbazen als China zelf dergelijke incidenten zou orkestreren. Dan hebben ze uiteindelijk genoeg 'reden' om Hongkong gewapenderhand weer tot orde te roepen...