"Honderden Oekraïense baby's besmet met hiv-virus"

Kinderen zitten naast wat humanitaire hulp in het Paleis van Cultuur, dat voor de gelegenheid omgetoverd werd tot schuiloord.
EPA Kinderen zitten naast wat humanitaire hulp in het Paleis van Cultuur, dat voor de gelegenheid omgetoverd werd tot schuiloord.
Honderden baby's in Oost-Oekraïne zijn besmet met het hiv-virus. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. De ziekenhuizen uit die streek zijn aangevallen en er kan niet meer voorkomen worden dat het virus overgedragen wordt van moeder op kind.

"De veiligheid van bloed is niet gewaarborgd. De bloedbank van Donetsk is beschoten geweest en nu dus beschadigd", zegt de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.

Vóór het conflict tussen het Oekraïnse leger en de separatisten had de oostelijke regio Donetsk ongeveer 28.000 geregistreerde hiv-gevallen, meteen ook het hoogste cijfer in Oekraïne. Meer dan 1.800 kinderen van hiv-positieve moeders uit het conflictgebied hebben hun sociale voordelen en voedselsteun verloren. Daarenboven zijn de behandelingen van 6.000 hiv-besmette patiënten begin februari onderbroken.

Tuberculose
De WHO waarschuwt voor de longziekte tuberculose, die met 5 procent is toegenomen in de regio Donetsk. Het gezondheidssysteem in Oost-Oekraïne staat onder druk: 78 medische faciliteiten zijn beschoten geweest, zes daarvan in de jongste twee weken.

Daarnaast is in de gezondheidssector meer dan een miljoen patiënten die op een verkeerde afdeling zitten en die geen geld hebben om een behandeling te betalen. "De apotheken hebben de belangrijkste medicijnen niet meer, ook geen vaccinaties", zegt de WHO. De trauma-afdelingen in vele ziekenhuizen zitten overvol.