"Honderden gijzelaars bevrijd in Algerije"

Satellietbeeld van de gassite van In Amenas.
AP Satellietbeeld van de gassite van In Amenas.
Honderden Algerijnse en ongeveer honderd buitenlandse gijzelaars zouden al zijn bevrijd door het Algerijnse leger uit de handen van de islamistische rebellen die eerder deze week de gasontginningssite binnenvielen. Dat meldt het Algerijnse persbureau APS. Wat de precieze stand van zaken is op de gassite in In Amenas blijft nog steeds bijzonder onduidelijk.

Woensdag vielen islamisten de gassite binnen en gijzelden de aanwezigen. Het Algerijnse ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat de groepering die achter de gijzeling zit, afkomstig is uit het naburige Libië. Nog volgens de Algerijnse minister van Binnenlandse Zaken Dahou Ould Kablia werd de operatie geleid door de Algerijn Mokhtar Belmokhtar, een van de stichters van al-Qaida in de Islamitische Maghreb (Aqim) die zich in december afsplitste van de beweging.

Het Algerijnse leger viel de rebellen gisteren aan. Bij die bevrijdingsactie zouden slachtoffers bij de gijzelaars en gijzelnemers gevallen zijn. Volgens APS bevinden zich nu onder de bevrijde gijzelaars 573 Algerijnen en ongeveer 100 gegijzelde buitenlanders. Zo'n 30 buitenlandse gijzelaars zouden nog vermist zijn.

Britten en Fransen niet ingelicht
De westerse regeringen lijken een slecht beeld van de situatie te hebben. Werd gisteren nog het bloedige einde van de actie van radicale moslims gemeld, dan zeggen Britse en Franse diplomaten vandaag dat de gijzeling nog niet voorbij is.

Ook de Algerijnse overheid communiceert nauwelijks. De Britse en Franse premier hebben vandaag aangegeven dat de Algerijnen hen niet op de hoogte hadden gesteld van de bevrijdingactie.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, zei dat de Fransen contact hebben gehad met twee Franse gijzelaars. Ze zouden het terrein van de gijzeling veilig hebben verlaten. Over mogelijk andere Franse gijzelaars kon de bewindsman niets zeggen.

"Zeer slecht nieuws"
De Britse regering gaat ervan uit dat er wellicht meer Britten bij het drama om het leven kwamen dan voorlopig bekend. Cameron zei dat het land zich moet voorbereiden op "zeer slecht nieuws". Een Britse ambtenaar in Algerije vertelde aan televisiezender CNN dat er zich een "aanzienlijk aantal" Britten in handen van de gijzelnemers bevinden. Precieze cijfers geven de autoriteiten om veiligheidsredenen niet. Cameron had gisteren al de dood van een Britse arbeider gemeld. Twee Schotten zouden zijn kunnen ontkomen, net als een Ier.

Meer gijzelingen
Ondertussen wordt over en weer oorlogszuchtige taal uitgeslagen. De gijzelnemers zeggen tegen het Mauritaanse persbureau ANI, dat contact heeft met jihadisten, dat ze meer gewelddadige acties beramen. Ze raden Algerijnen aan uit de buurt te blijven van westerse bedrijven.

De gijzelnemers zouden, aldus nog ANI, hebben aangeboden om de gevangen Amerikanen te ruilen voor twee islamistische militanten die in de VS gevangen worden gehouden. Ze noemden de namen van de Pakistaan Aafia Siddiqui en de Egyptenaar Omar Abdel-Rahman. Ook werd aan Frankrijk gevraagd te "onderhandelen" over het beëindigen van de oorlog in Mali.

De Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, zei eerder al dat de VS jacht zal maken op de gijzelnemers.


Abu al-Baraa Al-Jazairi is volgens persagentschap ANI de leider van de gijzelnemers in Algerije.
AFP Abu al-Baraa Al-Jazairi is volgens persagentschap ANI de leider van de gijzelnemers in Algerije.