"Honderden doden" bij interetnisch geweld in Ethiopië

Gewonde Oromo in Ethiopië (archieffoto)
reuters Gewonde Oromo in Ethiopië (archieffoto)
Bij interetnisch geweld veroorzaakt door een territoriaal dispuut zijn in Ethiopië sinds begin september "honderden mensen" omgekomen. Dat heeft de regering in Addis Abeba vandaag aan de pers meegedeeld. Volgens de regering vielen ook doden in Somalië.

De gevechten aan de Ethiopisch-Somalische grens vonden plaats tussen leden van het Oromo- en leden van het Somalivolk. De president van het Oromogebied, Lemma Megersa, had midden september reeds gewag gemaakt van "brutale slachtpartijen" die 50.000 mensen op de vlucht hadden gejaagd.

De woordvoerder van de regering zei vandaag dat een urgentiecel is opgericht die voor de opvang van de ontheemden moet zorgen en dat de regering met de plaatselijke overheden probeert te bemiddelen. Zowel politie als militairen zijn ingezet om de rust in het gebied te doen weerkeren.

Oromo en Somali hebben al jarenlang een dispuut over het eigendomsrecht over vruchtbaar gebied aan de grens tussen beide regio's.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • annick moens

    Laat ze maar komen het zijn allemaal mensen die nog nooit een dag gewerkt hebben in hun leven hier zullen ze voor ons pensioen zorgen

  • Pijke Zot

    100 Miljoen Ethiopiërs, blijkbaar te weinig vruchtbaar land, en nog steeds groeit de bevolking er nog met een tempo waarbij het bevolkingsaantal elke 25 jaar verdubbeld. Voor preventie geboortebeperking blijft men doof. Maar als het daar in die mate escaleert dat er geweld uitbreekt, dan zijn ze hier plots welkom als oorlogsvluchteling, terwijl dat niet meer dan een verder gevorderd stadium is van de economische vluchteling die nu het land ontvlucht.