'Hoed van 6,5 miljoen dollar is niet van Abraham Lincoln'

AFP
De iconische hoge hoed van Abraham Lincoln (1809-1865) die in 2007 voor 6,5 miljoen dollar (meer dan 5,5 miljoen euro) werd aangeschaft is mogelijk niet authentiek. De publieke radio-omroep WBEZ uit Chicago kon twee rapporten inkijken waaruit blijkt dat er onvoldoende bewijs is om aan te nemen dat de cilinderhoed ooit aan de zestiende president van de Verenigde Staten heeft toebehoord. 

De hoed is het topstuk van de Abraham Lincoln Presidentiële Bibliotheek en Museum in Washington DC. De organisatie Abraham Lincoln Presidential Library Foundation, die los van het museum staat, kocht het hoofddeksel samen met onder meer een bril en een serviesschotel meer dan tien jaar geleden. Allen zouden ze ooit eigendom zijn geweest van de historische president die de slavernij afschafte en na het beëindigen van de Amerikaanse Burgeroorlog werd vermoord. De Foundation legde voor de collectie in totaal 25 miljoen dollar (meer dan 21 miljoen euro) op tafel. De organisatie vroeg in 2014 aan de FBI om een dna-analyse uit te voeren om zo het verband aan te kunnen tonen. In de hoed werd gezocht naar dna-sporen die werden vergeleken met het dna van een haar en bloedresten van Lincoln. Deze bleven bewaard na de aanslag op 14 april 1865 die Lincoln het leven kostte. De enige dna-sporen die de FBI in de hoed kon aantreffen, waren van een persoon die de hoed recent had aangeraakt.

John Wilkes Booth, aanhanger van de Zuidelijke Staten, schoot op 14 april 1865 Abraham Lincoln neer tijdens een voorstelling in het Ford's Theatre in Washington DC. De zittende president overleed een dag later aan de verwondingen.
REUTERS John Wilkes Booth, aanhanger van de Zuidelijke Staten, schoot op 14 april 1865 Abraham Lincoln neer tijdens een voorstelling in het Ford's Theatre in Washington DC. De zittende president overleed een dag later aan de verwondingen.

Ook het tweede rapport twijfelt aan de herkomst van de hoed. Lincoln zou het hoofddeksel in 1858 cadeau hebben gedaan aan een boer in Illinois, de staat waar de president zijn eerste stappen in de politiek zette. Een afstammeling van de boer verklaarde een eeuw later dat zijn voorvader de hoed cadeau kreeg in 1861. En dat gebeurde niet in Illinois, maar in Washington DC. Onvoldoende om aan te nemen dat de hoed eigendom was van Lincoln, klinkt het. Meer dan tien jaar na de aankoop kampt de Abraham Lincoln Presidential Library Foundation nog steeds met aanzienlijke financiële problemen.

REUTERS
Abraham Lincoln (1809-1865) schafte de slavernij af en beëindigde de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865).
photo_news Abraham Lincoln (1809-1865) schafte de slavernij af en beëindigde de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865).
Een deelnemer speelt Abraham Lincoln tijdens een historische reconstructie van een slag uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Foto uit 2013.
Reuters Een deelnemer speelt Abraham Lincoln tijdens een historische reconstructie van een slag uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Foto uit 2013.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Het is maar wat de zot ervoor geeft.

 • paola nerozzi

  Allemaal bedot juist goed miljoenen voor een stom hoed

 • Ronny Cuypers

  Wat maakt het ook uit. Met een materiaalkost van pakweg 20 euro is de rest zever.

 • Jan Harmsen

  Hahahah...beste mop van het jaar!

 • Marc Van der Vloedt

  De paradepaardjes van de vrij..... List, bedrog, slavernij, ondanks het progressief label en de hoge hoedenshow !