“Hij voelde dat er iets mis was”: zonder deze man zouden er nog meer slachtoffers gevallen zijn in Sri Lankaanse kerk

Ramesh Raju met zijn gezin
Twitter Prashanth Rangaswamy ‏ Ramesh Raju met zijn gezin
De 40-jarige Ramesh Raju stond zondag enkele minuten voor de aanslag op de Zionkerk in Batticaloa, waar 28 mensen de dood vonden, oog in oog met de zelfmoordterrorist die er een bloedbad aanrichtte. Dat vertelt zijn weduwe aan de BBC. “Als Ramesh de dader niet had weggestuurd, waren er nog meer slachtoffers gevallen. Hij offerde zijn leven op.”

Op paaszondag verzamelden zich 450 gelovigen in de Zionkerk in Batticaloa, in het oosten van Sri Lanka, voor een van de belangrijkste christelijke feesten van het jaar. Kort voordien had Ramesh Raju - vader van kinderen van 14 en 12, echtgenoot en aannemer van beroep - een verdachte man zien opduiken in de buurt van de kerk. De man was alleen en droeg casual kleren, terwijl iedereen op zijn paasbest gekleed was, maar viel vooral op door de grote rugzak die hij droeg.

“Mijn man kende hem niet en voelde dat er iets mis was”, zegt zijn weduwe Chrishanthini, wier kinderen Rukshika en Niruban er eerst de zondagsschool hadden bijgewoond. Het diepgelovige gezin ging elke week naar de mis in de Zionkerk. Volgens Chrishanthini beweerde de man dat in zijn rugzak een videocamera zat en dat hij de kerkgangers wilde filmen. “Mijn man zei nog dat hij daarvoor eerst een toelating nodig had en stuurde hem vervolgens weg”, legt ze uit aan een correspondent van de BBC.

De vrouw had met haar kinderen al plaatsgenomen in de kerk, toen ze een oorverdovende knal hoorde. De terrorist had zich buiten opgeblazen. Daar waren op dat moment veel minder mensen aanwezig, onder wie echter Ramesh. Door de terrorist tegen te houden, heeft hij tientallen anderen van de dood gered en zijn leven opgeofferd. Ramesh stierf op de plaats waar Chrishanthini hem het laatst gezien had.

Niet eerste drama

Het is niet het eerste drama voor haar. Haar beide ouders stierven in de bloedige burgeroorlog, die tussen 1983 en 2009 aan duizenden landgenoten het leven kostte. Een tante stierf tijdens de verwoestende tsunami die plaatsvond op 26 december 2004. Ook daarbij raakte Sri Lanka zeer zwaar getroffen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Vandebeek

    Moedige mens. Rest in peace.